Dit zelf-experiment hielp me van het snoozen af

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter
Share on whatsapp
Leestijd
5 minuten
“Morgen ga ik écht sporten na het werk.” “De volgende keer sla ik ábsoluut die taart af.” “Als hij weer zoiets zegt, reageer ik anders.” “Vanaf nu stop ik met piekeren over dat project!”
 
En vervolgens zit je de volgende dag na werk op de bank. Eet je de volgende keer gewoon weer die traktatie. Reageer je precies hetzelfde. En pieker je lekker door.
 
Herkenbaar? Voor mij wel. Bijvoorbeeld op snooze-gebied. 
 
Sommige mensen knipperen als de wekker afgaat drie maal met de ogen, veren uit bed en huppelen als een blije hinde de kamer door. 
 
Ik niet. 
 
Ik knipper als de wekker afgaat drie maal met mijn ogen, manoeuvreer één arm richting de snooze-button en stommel met een doffe kop terug dromenland in.

Dat wil zeggen: tot voor kort. Ik was dit patroon namelijk helemaal zat. In de loop der jaren ontdeed ik me al van allerlei niet-helpende gewoonten, maar het gesnooze was nog altijd een doorn in mijn halfslapende oog. Het maakte dat ik mijn wekker onnodig vroeg zette, zodat ik kon snoozen en toch vroeg kon opstaan. Dat heet: slaap inleveren voor niks. En soms bleef ik door het gesnooze langer liggen dan nodig. Dat heet: waardevolle tijd inleveren.
 
Dus besloot ik dat het anders moest. Ergens op het wilde, wijde web deed ik inspiratie op voor een intrigerend zelf-experiment.
 
Maar voordat ik de daarover vertel, moet je eerst moet je weten waarom onze gebruikelijke aanpak om patronen te doorbreken zo slecht werkt.  
poppetje in bed met patroon van snoozen

Waarom patronen doorbreken vaak mislukt

Dit is hoe mensen patronen meestal proberen te doorbreken:
 

1) In een helder en gemotiveerd moment bedenk je hoe het anders moet. “Morgenochtend sta ik écht gelijk op!” “Volgende keer sla ik de traktatie écht af!”
2) Het moment suprême breekt aan in de vorm van de wekker of het stuk taart voor je neus, maar al je motivatie ligt ergens in een mentale prullenbak met je goede voornemen ernaast.
3) Intussen zit het oude patroon nog letterlijk in je brein en lichaam opgeslagen:

   – je brein kiest de fijne, bekende weg: terug de slaap in om te snoozen, of hormonen-shotjes afgeven bij de gedachte aan die taart.
   – je lichaam kiest de fijne, bekende weg: de arm graait automatisch naar snooze-buttons danwel taartstukken, en voor je gevoel kun je er amper iets tegenin brengen.

Oftewel, je oefent het nieuwe patroon op een ontzettend slecht moment. Je goede intenties vervliegen dus, en je oude patroon neemt het over. 

poppetje met patroon in brein getekend

De oplossing: zo doorbreek je patronen wél

Dit wetende ligt de oplossing voor de hand: een nieuw patroon moet je trainen op een moment dat je daartoe goed in staat bent. 
 
Niet als die taart voor je neus staat. Niet als je net moe thuiskomt uit je werk. En al helemaal niet als je net wakker wordt, duf als een garnaal en horizontaal als een zeebaars.

Met al deze kennis in het wakkere achterhoofd, startte ik mijn zelf-experiment. Ben je geen snoozer? Blijf toch nog even lezen! Deze stappen werken namelijk voor allerlei patronen.

Stap 1ik bedacht hoe ik het wél wilde. Wekker gaat, gelijk de lamp aan, gelijk uit bed, gelijk onder de koude douche. Ik koos een nieuwe wekker om het gewenste patroon gemakkelijker te verankeren. Immers, mijn brein en lichaam koppelden de oude wekker extra sterk aan het oude patroon van blijven liggen. 
Stap 2ik bootste de normale situatie na. Oftewel: naar de slaapkamer, gordijntjes dicht, omkleden en in bed.
Stap 3: ik trainde het nieuwe patroon. Na een paar minuten liet ik de wekker afgaan, riep heldhaftig hoe wakker ik me voelde, knalde de lichtknop aan, sprong uit bed, huppelde naar de douche en draaide de kraan open.

Stap 4: ik herhaalde het nieuwe patroon. Ik draaide de kraan dicht, stapte in bed en begon opnieuw. En opnieuw.
Stap 5: ik maakte hier een dagelijkse oefensessie van. 

Elke dag oefende ik op een helder, gemotiveerd moment met niet-snoozen om het nieuwe patroon in mijn brein en lichaam op te slaan.

Soms herhaalde ik dit ritueel wel zeven keer achter elkaar. Slaapverwekkend eigenlijk.
 
Ik voelde me natuurlijk wel ontzettend raar, om zo midden op de dag tig keer achter elkaar ‘op te staan’, al huppelend en roepend door de kamer. 
 
Maar vreemd of niet: het werkte als een trein. Al na twee dagen merkte ik dat ik makkelijker wakker werd, een trend die doorzette. Sterker nog, die snooze-button is niet meer aangegaan

De lessen uit dit experiment

 • We staren ons soms blind op motivatie en wilskracht, maar vaak kun je je brein en lichaam ook gewoon hertrainen.
 • Het slechtste moment om nieuwe patronen te ontwikkelen? Als het lastig is. Het beste moment? Als het gemakkelijk is.
 • Zelf-experimenteren is leuk. Geloof me: spelen met persoonlijke ontwikkeling en gedragsverandering geeft best veel voldoening. 
 
Deze aanpak kun je voor van alles gebruiken. Wil je ’s ochtends gelijk sporten? Oefen met uit bed stappen, gelijk je veters strikken en de deur uitgaan. Wil je tijdens het koken niet meer snaaien? Boots op een niet-hongerig moment een kooksetting na en snaai niets. Wil je tijdens presentaties minder negatieve gedachten hebben? Doe in een moment van zelfvertrouwen alsof je een presentatie geeft en focus op positieve gedachten.
 
En herhaal. En herhaal.

Nieuw patroon ontwikkelen

 • Onderzoek het patroon: wat doe je nu? 
 • Kies: wat wil je precies wél denken en doen?
 • Oefen op momenten dat je gemotiveerd bent.

Extra tips voor een geslaagd hertrain-experiment:

 1. Boots de situatie zo goed mogelijk na. In mijn geval betekende dat: oefenen in bed, gordijnen dicht, omkleden. De hele mikmak.
 2. Oefen het nieuwe patroon tot een aantal stappen. Ik stopte het oefenritueel niet bij het uitzetten van de wekker. Ik liep naar de douche en zette de kraan aan. Zo neem je die handelingen mee in de training en koppel je ze aan het nieuwe patroon. Overigens neem ik iedere ochtend een ijskoude douche , maar eerlijk is eerlijk: dát deed ik dus niet zeven keer achter elkaar (brr).
 3. Spreek met jezelf af dat je minstens een week dagelijks oefent.
 4. Plan in wanneer op de dag je oefent.
 5. Lach een beetje om jezelf. 

Ja, deze aanpak vraagt wat tijd, energie en afhankelijk van je nieuwe patroon wellicht het overwinnen van wat schaamte. Maar de vraag is: wil je graag positieve verandering? Dan lijkt dat kwartiertje oefenen me een schappelijke deal. 

Waar ga jij jezelf in hertrainen? Ik vind het leuk als je het me laat weten voor nieuwe inspiratie en ideeën!

Wil je ontdekken hoe jij meer uit je jezelf kunt halen? Nieuwe inspiratie en handvatten voor positieve veranderingen, zoals minder stress hebben, meer zelfvertrouwen voelen, lekkerder in je vel zitten of beter weten wat je wilt? Vraag dan een gratis coachsessie aan en krijg direct nieuwe ideeën en inzichten om je doelen te behalen!

Wekelijks nieuwe inzichten?

Meld je aan voor de gratis MindMemo en krijg elke week een portie voer in je mailbox voor een betere mindset.

Door je e-mailadres in te vullen schrijf je je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en ga je akkoord met onze privacyvoorwaarden. We delen je gegevens niet met derden. Uitschrijven kan altijd. Spam-vrij.