Goede voornemens? Ontdek het gouden startpunt voor gedragsverandering

Allereerst: een geweldig 2020 gewenst!

En? Heb jij goede voornemens? Of heb je die niet, maar wil je dit jaar wél een betere versie van jezelf worden? Gezonder? Blijer? Meer zelfvertrouwen? Betere vriend(in)? Mooi. Dan ga ik je in dit artikel een idee geven dat je gaat helpen. Want de manier waarop we ons eigen gedrag proberen te veranderen is meestal niet ideaal.

Vaak kijken we alleen naar wat we willen bereiken (resultaten) en wat we anders willen doen (gedrag). Tien kg afvallen. Me minder druk maken om wat anderen vinden. Meer tijd voor mezelf nemen.

Maar ik wil je een suggestie geven. Wat nou als je eens in plaats van resultaten en gedrag zou focussen op … wat voor persoon je wilt zijn (identiteit)?

Van identiteit naar gedrag (en terug)

Dit hebben eigen ervaring en de wetenschap me over gedrag hebben geleerd:

Gedrag weerspiegelt en beïnvloedt jouw beeld van jezelf.

Juist. Je doet wat bij je identiteit past. Heb je de diepe overtuiging dat je iemand bent die anderen helpt? Dan zul je vaak in actie komen om anderen te helpen. Zie je jezelf als iemand die het belangrijk vindt om elke dag met maximale energie te leven en je lichaam te geven wat het verdient? Dan is de kans groter dat je gezond eet en actiever bent.

So far, so good. Wat is nou het probleem met goede voornemens en veel andere doelen die we onszelf stellen? Ze gaan over de resultaten die we verlangen en het gedrag dat ons daar moet brengen, zonder veel rekening te houden met onze identiteit. We willen veranderen wat we doen en bereiken zonder te veranderen wie we (in onze eigen ogen) zijn.

Denk maar aan iemand die 5 kilo wil afvallen (resultaat) en probeert minder te snoepen om dat te bereiken (gedrag), terwijl ze zichzelf nog altijd ziet als iemand die ‘nu eenmaal’ zwaar is en gezond eten niet kan volhouden (identiteit). Gedragsverandering is dan lastiger dan wanneer ze andere overtuigingen over zichzelf zou hebben (ontdekken in dit artikel hoe je in 6 stappen van belemmerende overtuigingen afkomt).

Kijk maar eens naar dit bouwwerk:

bouwstenen gedragsverandering

De basis van gedrag

Zaken zoals je waarden en overtuigingen vormen je identiteit: jouw beeld van wie je bent. Daar bovenop komt gedrag zoals gewoonten: wat je (vaak) doet. En pas dáár bovenop komen je resultaten: wat je bereikt. Hoe deze bovenste laag eruitziet, is totaal afhankelijk van de lagen eronder.

Toch kiezen we vaak doelen in die bovenste laag. Doelen zoals: ik wil 10 kg afvallen dit jaar. Of: ik wil meer zelfvertrouwen krijgen. Ik ben niet tegen dit soort resultaatgerichte doelen – ik gebruik ze zelf ook. Toch werken ze soms eerder tegen dan voor je.

Het probleem in die gevallen? Je probeert een steen te leggen waar geen fundering onder ligt. Je focust op wat je wilt bereiken zonder dat daar echt een krachtige basis vanuit je identiteit en gewoonten voor ligt.

bouwstenen gedragsverandering volledig doelgericht

Het gevolg? Dat kent iedereen die weleens tevergeefs heeft geprobeerd zijn eigen gedrag te veranderen:

bouwstenen mislukte gedragsverandering

Wat als je dit jaar een goed voornemen formuleert op het krachtigste, onderste niveau? Dat fundament onder wat je doet en bereikt, die stevige basis die identiteit heet? Want hoe goed resultaat- of gedragsgerichte doelen ook kunnen zijn: als ze niet 100% passen bij je waargenomen identeiteit, blijft het lastig ze te behalen én het nieuwe gedrag vol te houden.

Wie wil jij in 2020 zijn?

Verschuif je mindset van wat je wilt bereiken naar wat je wilt doen naar wie je wilt zijn. En heb je dankzij kleine successen aan jezelf hebt ‘bewezen’ dat je inderdaad iemand bent die daadkrachtig / vriendelijk / eerlijk / gedreven is? Dan ga je vanuit daar verder bouwen aan nieuwe doelen op de hogere niveaus van resultaten en gewoonten. Meer weten over vanuit je mindset gewoonten veranderen? Lees dit artikel.

Het klassieke voorbeeld: gezonder leven. Je bedenkt dat je X kilo wilt afvallen. Na drie weken is je motivatie en wilskracht op, en val je terug in oude patronen. Maar wat nou als je besluit iemand te willen zijn die maximaal investeert in gezondheid en energie? Als je jezelf daar elke dag aan herinnert en bij dat gevoel van die nieuwe identiteit blijft? Dan wordt het véél gemakkelijker om je gewoonten te veranderen – en dus je doelen te bereiken. Echt. Ik viel 18 kilo af dankzij deze andere mindset.

Gedragsverandering beginnen vanuit een helder beeld van wie je wilt zijn is een succesformule voor positieve impact. Veranderingen die blíjven omdat je ze verankert in stevige basislaag: je identiteit. En met nadenken over wat voor persoon je wilt zijn bedoel ik dus ook écht nadenken, niet dit artikel lezen en dan snel verder klikken naar een kattenfilmpje op Instagram.

Goede voornemens 2.0

Klaar om jouw goede voornemens en andere doelen te transformeren naar identiteitsdoelen? Komt ie: doe een brainstorm. Maak een lijst met kernwoorden die beschrijven wat voor persoon je wilt zijn. Kies er één die jou de meeste energie geeft en prik hem op de muur, maak een screensaver, laat hem tatoeëren.

• Wil jij iemand zijn die vanuit verbinding en vriendelijkheid leeft? Bedenk bijvoorbeeld elke dag één kleine actie waarmee je iemand onverwachts helpt.

• Wil je iemand zijn die groei en leren belangrijk vindt? Kies ervoor om elke dag een kwartier in een goed non-fictie-boek te lezen.

• Of wil je iemand zijn die zich niet laat leiden door de verwachtingen en meningen van anderen? Misschien begin je vaker ‘nee’ te zeggen.

Dit zijn maar wat ideeën; het is aan jou om te bedenken wie je wilt zijn en hoe je in die schoenen kunt stappen.

Laat 2020 een mooi jaar worden.

Om de week nieuwe inspiratie?

Krijg voer voor je mindset met de MindMemo!

Meer blogs

Voer voor je mindset?

Wil jij tweewekelijks een portie inspiratie voor jouw persoonlijke groei? Meld je dan aan voor de MindMemo

Door je e-mailadres in te vullen geef je toestemming om e-mails te ontvangen en ga je akkoord met de privacyvoorwaarden. Je gegevens worden niet gedeeld met derden en je ontvangt geen spam.