7 redenen waarom sport goed is voor je persoonlijke groei en mentale gezondheid

Afgelopen zondag liep ik de marathon van Rotterdam, en ik wist niet zo goed of het nu een feest of een martelpartij was. Ik geloof beide.

Ergens onderweg – zo rond het punt dat ik me wanhopig afvroeg waarom ik dit in hemelsnaam aan het doen was – bedacht ik dat het hoog tijd was om een MindMemo te schrijven over sport voor je persoonlijke groei en mentale gezondheid. Wat verzuurde benen al niet aan inspiratie opleveren.

Daarom zeven redenen waarom bewegen je helpt een sterker, wijzer en blijer mens te worden. Veel plezier!

Reden 1: je oefent in afzien.

In onze comfortmaatschappij staat gemak centraal. Roltrap, afstandsbediening, bezorgdienst. Zo min mogelijk moeite!

Ook emotionele pijn vermijden we soms liever. Verdriet, schaamte, boosheid… Emoties die we niet zelden weg proberen te drinken, eten, shoppen of zappen.

Maar ja: het leven brengt onvermijdelijk moeilijke momenten met zich mee. Verliezen, mislukkingen, aangebrande tosti’s. Dus waarom niet een beetje oefenen in afzien wanneer het jóu uitkomt? Zoals op je vrije zaterdagochtend bikkelend in het zwembad, of met een maatje zwetend op de squashbaan? 

Het hoeft niet altijd gezellig en knus en joepie te zijn. Af en toe even flink op je tanden bijten? Daar krijg je sterke kaken van.

Reden 2: je geeft je brein een upgrade.

Veel mensen sporten voor hun lichaam: om spieren te kweken of ziekten te voorkomen bijvoorbeeld. Maar ook je breín bewijs je een grote dienst door te bewegen.

Onderzoek laat steeds duidelijker zien dat het bijvoorbeeld helpt om 1) je geheugen en concentratie te verbeteren, 2) gemakkelijker te leren en productiever te werken en 3) ziekten zoals dementie te voorkomen.

Oh, en zei iemand daar ‘gelukshormonen’?

Bedenk maar zo: je brein is gewoon een orgaan, net als je hart. Beweeg je? Dan help je de boel daar lekker soepel, fris en fit te houden.

(Toegegeven: bij kilometer 32 twijfelde ik enigszins aan dit punt. Ik wist alleen niet of ik nu gek werd door het lopen of dat ik daar liep omdat ik gek was.)

sport voor je mentale gezondheid - poppetje

Reden 3: je leert jezelf beter kennen.

Oké, je weet wat je aan jezelf hebt als je thuis op de bank hangt. Of als je dag op rolletjes loopt. Dan ben je ongetwijfeld best een relaxed persoon. Nuchter, optimistisch, behulpzaam, bedachtzaam.

Maar wat voor persoon ben je als het team jou aanwijst om die vrije trap te nemen, vijf minuten voor het fluitsignaal terwijl het gelijkspel staat? Geloof je in jezelf of breekt het angstzweet om te falen je uit?

En wie ben je eigenlijk als je in weer en wind door het bos rent terwijl je navigatiescherm op zwart staat en je veter net geknapt is? Houd je dan ook je hoofd koel of breekt de pleuris uit?

Door sport ontdek je hoe je omgaat met dingen. Waar je van houdt. Waar je niet tegen kan. Waar je goed in bent. Wat je te leren hebt.

Door sport ontdek je wie je bent – en wie je zijn wilt.

(Ontdek ook de drie routes naar zelfactualisatie.)

Reden 4: je werkt aan niet-helpende patronen.

Je leert jezelf beter kennen, dus ontdek je óók je valkuilen. Handig, maar wat doe je daaraan? Wederom is sport je vriend.

  • Moeite met grenzen bewaken of aangeven wat je werkelijk wilt? Ga hardlopen met een maatje. Oefen met aanvoelen én aangeven wanneer het je te veel wordt (of juist wanneer je uitdaging mist).
  • Bang om te falen? Ga tennissen en observeer tijdens de training je gedachten. Misschien als experiment na elke gemiste bal een mentaal zelfwaarderingsdansje doen?
  • Lastig om snel keuzes te maken? Ga kickboksen. Punt.

Wees creatief. Alles kan jouw leermeester zijn. Hoef je geen personal trainer voor te hebben. (Kan natuurlijk wel.)

Reden 5: je gaat de kleine dingen meer waarderen.

Een warme douche na een lange duurloop. De zon die toch nog doorbreekt na een weggeregende wedstrijd. Een net niet aangebrande tosti na een iets te pittig mountainbikerondje.

Sport helpt je de kleine dingen te waarderen; ze überhaupt op te merken. De dingen die zo gemakkelijk zijn om voor lief te nemen.

Sport brengt contrast in je leven.

En dan blijkt er extra veel om dankbaar voor te zijn.

sporten mentale gezondheid - sport geeft contrast

Reden 6: sport is leuk.

Sporten is spelen, en dat is wat veel mensen vergeten om te doen als ze eenmaal ‘groot’ geworden zijn. Maar ergens in jou zit nog altijd die kleuter die het heerlijk vindt om keihard tegen een bal te trappen, met wapperende haren van een heuvel af te hollen, over slingerende paadjes te crossen.

‘Nou, ík ben niet gemaakt om te bewegen, dus ik vind er niets aan!’

Hm. Als je dit leest, gok ik dat je een lichaam hebt. En als je een lichaam hebt, ben je gemaakt om te bewegen. Dat bedoel ik letterlijk.

Misschien moet je alleen de precieze vorm nog ontdekken die bij jou past. Er is maar één manier om dat te doen: op ontdekkingstocht gaan. Er zijn zoveel vormen van sport, spel, beweging om te verkennen.

En het mooie is: hoe meer je sport, hoe leuker het wordt. Je wordt fitter en beter en komt in de flow. Daardoor wil je méér bewegen.

En geeft het bewegen jou meer terug.

(Ontdek ook het verschil tussen passief versus actief opladen voor meer energie.)

Reden 7: je verlegt je grenzen.

Persoonlijke groei betekent dat je jezelf overstijgt: je wordt meer. Wijzer. Liefdevoller. Veerkrachtiger. Kalmer. 

Ook sporten betekent groeien. Of je nu werkt met doelen – een triatlon doen, een yogapositie kunnen, de vierdaagse uitlopen – of simpelweg van de bank afkomt en de frisse buitenlucht in je opsnuift: je verlegt je grenzen.

Je klimt en valt en struikelt en finisht. Je bent trots omdat je op dat veld rent of door dat bos loopt of in die ring staat. Je breekt door je weerstand heen en overwint jezelf. Je doet dingen die je eerder niet voor mogelijk hield.

Je groeit.

En groei is de gouden medaille.

(De stap van willen naar dóen maken? Lees dit korte verhaal over de wijze en de hond.)

Tot slot..

Zo, dat waren ze! Genoeg inspiratie om meer – of weer – te gaan sporten voor je persoonlijke groei en mentale gezondheid? Ik hoop het!

Intussen kijk ik naar buiten. De spierpijn van de marathon is vertrokken. Zal ik weer eens …?

Het begint te regenen.

Perfect. 

Elke maand nieuwe inspiratie?

Krijg voer voor je mindset met de MindMemo!

Meer blogs

Voer voor je mindset?

Wil jij tweewekelijks een portie inspiratie voor jouw persoonlijke groei? Meld je dan aan voor de MindMemo

Door je e-mailadres in te vullen geef je toestemming om e-mails te ontvangen en ga je akkoord met de privacyvoorwaarden. Je gegevens worden niet gedeeld met derden en je ontvangt geen spam.