Werkgeluk: over de weg naar werken vanuit bezieling

‘Your work is the greatest vehicle for your personal growth.’ Skrikumar Rao

Werk. Voor mij is het een ontzettend belangrijk thema. Niet alleen omdat ik graag mensen help om meer werkgeluk te creëren, maar omdat ik geloof dat werk zo’n grote sleutel is naar levensgeluk, persoonlijke groei, bezieling. Met als bijproduct: een mooiere wereld met levendige, bezielde mensen.

Ik heb intussen aardig wat mensen geholpen het ‘innerlijke vuurtje’ op werkgebied te (her)ontdekken of laten oplaaien. Ik geloof namelijk niet alleen dat werken vanuit bezieling een enorme verrijking van je leven is; ik geloof óók oprecht dat het voor iedereen mogelijk is, als je de ontdekkingstocht aangaat. Een ontzettend waardevol proces, waar ik in dit artikel wat meer over wil delen.

De centrale vraag bij werken vanuit bezieling

In mijn coaching van mensen op loopbaangebied draait het niet zozeer om functionering (‘coaching on the job’), maar echt om de vraag:

Hoe kom je meer in contact met je talenten, passie en missie en hoe richt je vanuit daar je werk en loopbaan in?

Waarom is dit zo belangrijk? Omdat we in mijn ogen vaak keuzes maken in werk en loopbaan die niet altijd in lijn zijn met ‘ons hart’. Maar voordat ik daarop inga, is eerst een andere vraag relevant..

Hoe kijk je naar werk en werkgeluk?

Werk heeft voor iedereen een andere betekenis. Sommige mensen werken puur om de rekeningen te betalen. Of omdat het erbij hoort. Of – ik zeg het maar gewoon – omdat ze niet weten wat ze anders met hun tijd moeten doen. Werk als noodzaak, tijdbesteding of manier om ‘erbij te horen’ dus. In deze gevallen wil je vooral ‘leuk’ werk omdat je al die werkuren een beetje fijn wilt doorkomen.

Zolang je tevreden bent met dat perspectief, lijkt me daar weinig mis mee. Maar je kunt werken ook anders zien.
 
Zelf zie ik werk als grote sleutel tot levensgeluk. In mijn ogen is werk namelijk een geweldige kans. Een kans om jezelf te ontplooien. Om te creëren en ontdekken. Om te kunnen doen jij echt leuk vindt. Om je te uiten en vorm te geven aan wie je bent. Om wat jij belangrijk vindt de wereld in te brengen en zo een waardevolle bijdrage te leveren.
 
Dát is werken vanuit je bezieling.
 
De zoektocht naar bezield werken draait in mijn ogen dus niet zozeer om: de werktijd zo relaxt mogelijk vullen. (Hoewel dat natuurlijk een mooie bijkomstigheid is.) Het draait om het benutten van mogelijkheden: werk als middel om met meer intentie, bewustzijn en plezier te leven – en in contact met waar het voor jou om draait. Want werk ontdekken en doen waar je oprecht warm voor loopt, geeft ontzettend veel energie, vitaliteit en voldoening.
 
Werken is dan niet langer ‘datgene wat je doet buiten je vrije tijd’, maar een uitvloeisel van wie je bent. Het is niet langer een manier om te overleven, maar een manier om juist vóller te leven.
  • Bezield = een ervaring van bevlogenheid, met hart en ziel, vanuit je kern

  • Werken = er iets mee dóen zodat het waarde oplevert voor anderen en jezelf
Werkgeluk door werken vanuit bezieling

Bezield werken is geen hype of overdreven gedoe. Het raakt aan de essentie van wie we zijn. De wereld waarin we leven vraagt wat mij betreft meer dan ooit om bezieling. En door alle mogelijkheden die er tegenwoordig zijn, is het bovendien meer mógelijk dan ooit.

Toch werken veel mensen niet vanuit hun bezieling – met de nodige gevolgen voor werk- én levensgeluk. Hoe komt dat? Dat heeft alles te maken met onze (net besproken) kijk op werk, én hoe we vanuit daar keuzes maken op werkgebied.

De traditionele weg naar werk: hoe we keuzes maken op werkgebied

Iedereen die werkt, maakt daarin keuzes. Niet alleen wanneer je net start op de arbeidsmarkt, maar doorlopend. Blijf je ergens werken of verander je van baan? En kies je dan voor eenzelfde soort organisatie of sector, of maak je een switch? Zeker wanneer je ongelukkig bent in je werk, borrelen zulke vragen op. Of als je niet zozeer ongelukkig bent, maar er wel iets knaagt: je voelt diep vanbinnen dat je niet doet wat je werkelijk wilt doen.

Veel mensen oriënteren zich vervolgens zo op vervolgstappen:
 
1. Je bedenkt allereerst wat praktisch en logisch is.
  • waar je geschikt voor bent (opleidingen, cv, werkervaring, kennis)
  • waar je goed in bent (vaardigheden, talenten)
  • wat anderen van je verwachten (familie, gezin, vrienden, collega’s, professionele netwerk, samenleving)
  • wat het meeste geld, status, etc. oplevert of de minste reistijd, emotionele druk, etc.
  • wat je leuk lijkt (maar wel: binnen de kaders van alle vorige antwoorden)

Op basis van deze (al dan niet onbewuste) vragen en antwoorden, bedenk je wat globaal de opties zijn. “Dat kan wel en dat niet.” Dan ga je naar stap 2.

2. Je kijkt wat anderen te bieden hebben, om dan te kiezen ‘wat het best past’.

Je klikt een vacaturewebsite aan en scrolt door het aanbod. Misschien een kopje koffie met iemand uit je netwerk. Of wat neuzen op LinkedIn.
 
Kortom, nadat je hebt bedacht wat logisch en praktisch is, ga je kijken wie iets te bieden heeft dat in de buurt komt. Liefst ook een beetje leuk.

Het probleem met de traditionele aanpak

Waarom helpt deze weg naar (ander) werk ons niet altijd naar werkgeluk en belangrijker: levensgeluk? 
  1. Je kijkt naar wat logisch en praktisch is (hoofd), maar niet naar wat je echt wil (hart, ziel).
  2. Je past je aan de arbeidsmarkt aan – wat anderen willen of te bieden hebben – zonder eerst vanuit jezelf te denken en vervolgens in afstemming met de wereld keuzes te maken.
Kortom: je gaat te snel. Je klikt direct naar de vacaturebank zonder eerst écht – met een open blik en moedige houding – te onderzoeken wat in jezelf ‘klikt’.
 
En tja: wat je werkelijk wilt, is niet per se dat wat het meest logisch en praktisch is én toevallig opplopt op die vacaturesite!
 
Hoe kan het dus anders?

De weg naar werken vanuit bezieling

Het pad naar bezield werken begint bij de vraag: hoeveel kwaliteit wil je uit je werk halen? Misschien haal je veel kwaliteit uit de rest van je leven en maakt het je weinig uit hoeveel voldoening je uit je werk haalt of hoeveel maatschappelijke waard het heeft. Maar wil je maximale kwaliteit uit je werk halen? Dan is bezield werken jouw pad.
 
Alleen: waar begin je? Meer bezieling in je werk brengen betekent niet: zomaar ontslag nemen en alleen nog maar doen waar je zin in hebt. Het gaat om een ontdekkingstocht – eerst in jezelf en daarna in de wereld om je heen.
 
Kort gezegd draait het daarbij om: 
 
  • Onderzoeken welke (innerlijke) blokkades jou in de weg staan in je persoonlijke en professionele groei. Deze stap wordt vaak overgeslagen in loopbaancoaching, maar is in mijn ogen cruciaal. Als je werkelijk ruimte wilt maken voor nieuwe werk- en loopbaanperspectieven om te ontstaan, dan is het belangrijk dat je eerst een proces van reflectie en transformatie ingaat. Zie het als het wegbrengen van het door de jaren heen opgestapelde vuilnis. Denk aan belemmerende overtuigingen, oud zeer, aspecten van jezelf die er niet mogen zijn, aangeleerde patronen die je niet helpen.
  • Onderzoeken wat je werkelijk wilt. Na stap 1 is er meer ruimte ontstaan, meer lucht als het ware. Er ontstaat helderheid. Wie ben je eigenlijk? Welke verlangens sluimeren ergens in jou? Wat zou je willen creëren, bijdragen of beleven? Waar krijg jij energie van? (Niet alleen in werk, maar ook breder.)

  • Verkennen hoe je dat kunt gieten in iets wat voor jou en voor anderen waarde oplevert. Wat zijn mogelijkheden om die verlangens om te zetten naar concrete werkinvulling? Hoe ga je jouw ‘vuurtje’ vertalen naar iets waar anderen iets aan hebben – en waar je mee in je levensonderhoud kunt voorzien? 
Let op de volgorde! Je begint dus bij jezelf en dán pas ga je nadenken over concrete invulling en hoe die past binnen de samenleving. Eerst wat en waarom, dan pas hoe. Ik houd van groot dromen, maar ik ben ook een realist. Het realisme komt alleen pas ná het opruimen en dromen, niet ervóór.
 
De laatste stap is trouwens essentieel. Het is leuk en aardig om te bedenken wat je werkelijk wilt, maar als je de vertaalslag naar ‘het echte leven’ niet maakt? Dan blijven het slechts dromen, los zand. Stel dat je diep in je hart de hele dag Netflix blijkt te willen kijken? (Wat ik overigens niet geloof). Dan zul je toch moeten bedenken hoe je daar concrete werkinvulling aan kunt geven. Want laten we eerlijk zijn: je wilt ook je hypotheek kunnen betalen én je wilt dat wat je doet betekenis heeft.
 
Wie ben ik? → Wat wil ik? → Hoe zet ik dat in de wereld zodat het waardevol is voor mezelf en anderen?
 
Vraagt deze weg naar bezield werken extra reflectie en tijd ten opzichte van de traditionele weg? Natuurlijk. Maar even eerlijk: hoeveel méér levert het je op?! 

Het begint bij één stap

Op mijn eigen pad naar bezieling ontdekte ik toevallig dat ik wilde coachen en schrijven om ánderen te helpen meer te leven vanuit bezieling. Anders gezegd, mijn bezieling schuilt in het aanwakkeren van bezieling. Eén manier waarop ik dat doe? Met loopbaancoaching. Zo help ik mensen bij het proces van verhelderen, bewustworden, ontdekken en in actie komen op de weg naar werkgeluk en werken vanuit bezieling. 

Maar of je het nu onder begeleiding doet, in je eentje of met hulp van bijvoorbeeld iemand die dichtbij je staat: meerdere wegen leiden naar Rome. De kunst is vooral om te bedenken welke manier bij jou past en om vervolgens in actie te komen. Al is het met één vraag aan jezelf, één geblokt uurtje om in je dagboek te schrijven, één actie die je vooruit helpt. Anders blijft het bij twijfelen of dagdromen – en dat is gewoon een gemiste kans. 

Welke stap zet jij vandaag?

Hopelijk heeft deze blog je geïnspireerd om je kijk op werk te onderzoeken en de weg naar (nog meer) bezieling in je werk in te slaan!

Om de week nieuwe inspiratie?

Krijg voer voor je mindset met de MindMemo!

Meer blogs

Voer voor je mindset?

Wil jij tweewekelijks een portie inspiratie voor jouw persoonlijke groei? Meld je dan aan voor de MindMemo

Door je e-mailadres in te vullen geef je toestemming om e-mails te ontvangen en ga je akkoord met de privacyvoorwaarden. Je gegevens worden niet gedeeld met derden en je ontvangt geen spam.