Hoe omgaan met mentale impact Coronacrisis

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter
Share on whatsapp

Over omgaan met de mentale impact van de Coronacrisis

Leestijd
4 minuten

Bizarre tijden.

De wereld kolkt in een vreemde mix van onderlinge solidariteit en totale chaos, en haar inwoners zoeken naar houvast in zichzelf en bij elkaar.

Zo ook ik.

Deze week viel me soms best zwaar. Alle ingrijpende veranderingen en onzekerheden. Een virtueel sociaal leven. En als zelfstandige ben ik gewend aan thuiswerken, maar dat doen vergezeld van twee onrustige honden en drie kleine kinderen gaf daar wel weer een nieuwe dimensie aan.

Dynamisch, en intens.

Toch ben ik dankbaar. Deze week liet me namelijk mijn groei zien ten opzichte van vroeger.

Vroeger, toen hectische veranderingen of onzekere tijden me behoorlijk gestresst maakten. Het gebeurde niet zelden dat ik me een rondgeslingerd object van een spinnende gedachtemolen voelde. Dat ik me met onzekerheid over de toekomst amper raad wist.

Hoe anders is het nu.

Het feit dat ik drie jaar geleden intensief met mijn persoonlijke ontwikkeling aan de slag ging en dat ben blijven doen, maakt dat ik deze periode als een totaal ander mens beleef dan ik eerder zou hebben gedaan. Ik zou nu waarschijnlijk in een soort freeze-reactie vastgeplakt zitten aan mijn telefoon, de nieuws-pagina verversend en naar gelang het moment op de dag mijn wijnglas ook. Me laten leiden door mijn gevoel van stress, en me steeds maar onveilig en bang voelen. (Lees in dit artikel meer over omgaan met stress dankzij een andere mindset.)

Het pad van persoonlijke ontwikkeling veranderde mijn leven. Mijn manieren van denken, voelen en doen in lijn beginnen te brengen met wie ik wil zijn, wat ik wil bereiken, wat ik écht belangrijk vind..

En de winst daarvan merk ik nu beter dan ooit.

De winst van persoonlijke ontwikkeling in een crisis

Het lukt me om bij mezelf te blijven en anderen te helpen in plaats van al mijn energie aan gepieker te besteden. Het lukt om gezond te blijven leven, te blijven werken aan mijn dromen en doelen, te blijven geloven in mijn onderneming, niet te verzuipen in negatieve gedachten.

Want zelfs al liggen oude gedachtepatronen van stress en onzekerheid en het laten verslappen van helpende gewoonten in zo’n periode op de loer: het lukt me – zeker gezien de impact van deze situatie – beter dan ooit om ze daar gewoon te laten liggen.

Het is zo logisch dat je je in een onzekere tijd als deze uit het veld geslagen, bang, lamgeslagen voelt. Dat je het ook even niet meer weet, hoe je je dag het beste inricht, je weekend, je sociale leven, je vakantie, je bedrijf, het leven thuis.

Juíst daarom vragen deze tijden om flexibiliteit, creativiteit, positiviteit, proactiviteit, gezondheid. Voor onszelf, en for the sake of others.

Investeer in je persoonlijke groei om op al die vlakken te zijn wie je wilt zijn.

Nu. Juist nu.

Hier wat tips die mij eerder hielpen en dat in deze periode blijven doen.

 

Omgaan met Coronacrisis: tips om mentaal gezond te blijven

1. Begin je dag met intentie. Hoe wil ik dat deze dag eruitziet? Wat wil ik in ieder geval doen, en wat niet? Hoe geef ik deze dag structuur?

2. Eindig je dag met intentie. Wat voelde en dacht ik vandaag? Waar besteedde ik mijn tijd en (mentale) energie aan en is dat hoe ik het wil? Piekerde ik vooral over zaken waar ik weinig invloed op heb of bleef ik hangen in de langspeelplaat van angst en onzekerheid? Welke gedachten en acties hielpen me wél? Wat kan ik morgen beter doen?

3. Daag jezelf uit om kansen te zien. Probeer iedere dag te benoemen waar je – ondanks alles – dankbaar voor bent, of welke kansen je naast alle beren óók ziet. “Wat dit mij of anderen direct of indirect kan brengen is…”

4. Investeer in je (mentale) gezondheid. Goed slapen, gezond eten, veel bewegen, je geest voeden met waardevolle boeken, podcasts en gesprekken, dagstructuur aanbrengen.

5. Leer iets nieuws, creëer en vóel.* Gebruik dit moment om aan dat creatieve project te beginnen waar het nooit ‘het goede moment’ voor was. Schrijf, dicht, klets over de grote en kleine dingen. Ga naar buiten (zolang het veilig is), houd je kop in de wind, en vóel. Denk na over je ‘normale’ dagelijks leven en onderzoek of dat eigenlijk wel is zoals je wilt. Lees dat boek waar je nooit tijd voor hebt. Zit eens een half uur in stilte. Begin die klus in huis, vis die gitaar van zolder, leer een taal.

Misschien moet je dan wel binnenshuis blijven; je comfort zone mag je gewoon nog verlaten 🙂

* Deze tip geldt natuurlijk voor mensen door de omstandigheden extra tijd hebben, en niet voor mensen in cruciale beroepen en dergelijke.

6. Help anderen, op jouw manier. Gebruik je krachten en mogelijkheden. Van helpen in en rond de zorg tot een kleine lieve daad doen voor mensen die dat wel kunnen gebruiken, en van koken voor de buurman tot je kinderen wat extra aandacht geven. Zo help je niet alleen anderen, maar stap je zelf ook in een nieuwe versie van jezelf.

anderen helpen corona 1,5 meter afstand

Kies bewust - juist in een crisis

Kijk, het leven is en blijft een abonnement op veranderingen en uitdagingen. Nu brengt een virus voor velen de draaimolen die ‘dagelijks leven’ heet tot stilstand. Een stilte die ruimte biedt om echt te kijken. Nu is hét moment om bewuste keuzes te maken. Pak de regie en gebruik dit moment voor groei.

Maak deze periode waardevol. Juíst nu is deze vraag cruciaal: wat helpt mij en anderen nu het meest? Is dat urenlang tv of series kijken? Stoppen met bewegen en onder het mom van ‘nu mag het’ meer eten dan goed voor je is? Elke zes minuten het nieuws checken? Eindeloos scrollen op social media?

Blijf bewuste keuzes maken en leven met intentie, hoe uitdagend het ook is.

Het pad van persoonlijke ontwikkeling maakt het verschil tussen stress en rust. Tussen reactie en creatie. Tussen consumeren en leren. Tussen lamlendigheid en betekenis. Zelfs als het lastig is.

Juist als het hele land op slot gaat, is investeren in bewustzijn en groei zo’n belangrijke sleutel. Niet alleen omdat je daar zelf het meest aan hebt. Maar ook omdat je dan het meest kunt betekenen voor anderen.

Beeld je in dat het twee jaar later is en terugkijkt op deze periode. Stel jezelf de vraag: hoe is die periode waardevol voor mij geweest? Hoe ben ik betekenisvol geweest voor anderen? Hoe ben ik gegroeid als persoon?

Ik wens je sterkte, gezondheid en liefde. Samen komen we er.

Elianne van Your MindMoves

poppetje met hart

p.s. Zoals normaal bied ik een gratis proefsessie (online) coaching aan. Maar, belangrijk: nu bied ik daarnaast online / telefonische gesprekken aan bedoeld voor mensen die nu niet lekker in hun vel zitten. Zie dat niet als coaching, maar meer als even praten en wat tips krijgen tegen stress, onrust, weggevallen structuur en een veranderd dagelijks leven. Ik voel een grote missie als het gaat om mentale gezondheid, en deze tijd heeft voor veel mensen een enorme impact op dat vlak. Het is belangrijk om te praten over wat er in je omgaat en om grip op je gedachten en emoties te houden. Ben of ken jij iemand die een luisterend oor of wat tips kan gebruiken? Stuur me alsjeblieft een mailtje op info@yourmindmoves.nl. Dit is géén acquisitie.

p.p.s. Woon je in / rond Wageningen? Daar heb ik me onder andere aangemeld om honden uit te laten van mensen die door de huidige situatie in de knel zitten met hun viervoeter. Jij ook? Mail me op info@yourmindmoves.nl – dan neem ik Fikkie mee naar het bos.

Voer voor je mindset?

Wil jij elke week een goed idee en een portie inspiratie voor jouw persoonlijke groei? Meld je dan aan voor de MindMemo.