“Druk druk druk” (en hoe een Griekse god je van dat gevoel afhelpt)

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter
Share on whatsapp
Leestijd
5 minuten

Lees dit als...

… je zin hebt in een leven met minder haasten en meer genieten in het moment – terwijl je toch alle goede kansen benut die langskomen en het meest uit je tijd haalt.

Hoe de klok ons regeert

Onze agenda’s staan bomvol, we kijken de hele dag op de klok en komen op tijd – of niet. We denken in kwartieren, uren en dagen van de week. En we plannen ons het laplazerus.

Of we het nu willen of niet: vaak regeert de secondewijzer ons leven. Maar hij bepaalt niet alleen wanneer we iets doen. We laten hem ook bepalen wat we doen, met wie en waar. Hij beïnvloedt hoe we ons voelen, en wat we verwachten van onszelf en elkaar. Ons dagelijkse to-do-lijstje is meer afgestemd op het aantal wakkere uren dan op waar de energie zit. Dus worden we behoorlijk geleefd door de klok.

poppetje vraagt of ander moe is

En dat is af en toe best zonde. Want hoe meer je naar een tikkende klok en piepende agenda luistert, hoe minder je naar je gevoel luistert. Terwijl vanuit je gevoel leven belangrijk en fijn is. Daarom is het best verfrissend om eens op een andere manier naar tijd te kijken. En daarvoor gaan we eerst eens – tadaa – terúg in de tijd. Naar de Oude Grieken om precies te zijn.

Chronos: de tijd van de klok

Chronos is de Oud-Griekse god van de gelijkmatige, doorlopende tijd. Hij staat symbool voor het zelfbedachte idee van tijd dat wij mensen hebben gemaakt. Wij goten het idee van tijd namelijk zélf in een bepaalde vorm: de vorm die nu in een rond, metalen frame aan je muur hangt. Rustig tikt hij seconde na seconde weg, ieder precies even lang als de vorige en volgende. Minuut na minuut verstrijkt, en uur na uur. Kortom, Chronos stond voor de Grieken symbool voor orde en structuur in de tijd, voor steeds precies hetzelfde tempo. Woorden zoals ‘chronologie’ en ‘chronisch’ herinneren ons vandaag de dag nog aan deze oude god.

Kairos: tijd als gevoel

Maar de Oude Grieken kenden naast Chronos ook nog zijn rebelse kleinzoon: Kairos.

kairos

Toegegeven, Kairos lijkt hier een klein huppelend meisje met een diabolo. Maar niets is minder waar. Kairos is namelijk de god van de gevoelskant van tijd. Ook al kende je hem nog niet bij naam, je kent hem zeker weten. Hij staat symbool voor het gevoel dat het ene uur voorbij vliegt, terwijl het andere voorbij kruipt. Deze god heeft niets te maken met ons tikkende horloge. Hij staat voor de goede timing van een grap en voor het gevoel van flow als je ergens helemaal in zit. De tijd vergeten tijdens het lezen? Een eindeloos durende dag tegenover een voorbij geflitst jaar? Yes: Kairos.

Momentum creëren en kansen grijpen

Bovendien staat Kairos staat symbool voor het idee van momentum: een kansrijke situatie die maar eventjes duurt. Hij is het juiste moment, het perfecte ogenblik. De tijd die rijp is. Het gevoel dat alles opeens bij elkaar komt.

Maar, zo dachten de Grieken, Kairos doet niet al het werk. Het is namelijk aan jou zelf om je bewust te zijn van het momentum. Kairos rent langs, maar jouw mindset bepaalt of je hem ziet. Daarom staat deze oude god ook symbool voor kansen zien op het juiste moment. Openstaan voor nieuwe inzichten en mogelijkheden, zodat je ze herkent als ze langskomen. Spijt omdat ‘het moment’ voorbij is? Dan heb je Kairos gemist. 

Het mooie is: om deze reden bedachten de Grieken de pluk haar op zijn hoofd. Kairos rent namelijk langs, dus je moet hem snel grijpen zodra je hem ziet. En een kaal hoofd pakt niet zo fijn beet, dus trek je hem aan zijn pluk haar. Doe je dat niet vlug genoeg? Dan is hij zo weer weg. Met andere woorden, een kans zien is één ding, hem grijpen is een tweede. Om het momentum te benutten moet je zelf in actie komen.

Het juiste moment afwachten? Het AHA-moment? Van die dingen die we allemaal kennen, en die dus allemaal gaan over de gevoelsmatige tijd waar Kairos symbool voor staat. Oftewel, allemaal ervaringen die je niet kunt uitdrukken in seconden of minuten. De enige plek waarop Chronos en Kairos elkaar ontmoeten, is op van die klokken waarop in vette letters staat: now is the perfect moment…

Laat Chronos af en toe eens lekker aan de wand hangen. Laat Kairos wat meer in je wereld.

Minder op de klok, meer op gevoel

Natuurlijk zijn er agenda’s en werkschema’s en klassenroosters. Dat is prima. Chronos geeft houvast en structuur. Maar soms is het zo fijn om daarbuiten eens wat meer met het gevoel van tijd te spelen. Anders kijken naar tijd creëert niet alleen een relaxter leven, het geeft ook ruimte aan het gevóel van leven.

Laat Chronos niet alleen je wereld regeren. Laat Kairos wat meer toe. Zijn er patronen die je hebt vanwege je horloge, maar waarbij je best wat meer op je gevoel zou kunnen varen? Mag je je van jezelf weleens verliezen in de tijd? Sta je echt open voor nieuwe inzichten en kansen en grijp je die ook? 

Hoe meer je let op Kairos, hoe vaker je hem ziet. Denk deze week dus eens een paar keer aan deze mooie metafoor. 

  • Wees je bewust van momenten waarop zich kansen voordoen. Ontmoet je iemand die een waardevol contact kan worden? Krijg je een aanbod dat iets moois kan opleveren – ook al heb je nog idee hoe? Hoe vaker je Kairos aan zijn staart trekt, hoe gemakkelijker het gaat.
  • Oefen in dagelijkse situaties. Pak het momentum om snel even iets op te rapen voor iemand. Of om iets te zeggen tegen een ander voordat het geschikte moment voorbij is. Dan zie je vervolgens de grote kansen ook sneller. En heb je steeds minder vaak dit gevoel: had ik maar…
  • Laat de klok eens links liggen. Geef jezelf eens een vrijbrief om lekker rond te dwarrelen in het hier-en-nu, zonder agendameldingen, afspraken en ‘moetjes’. Doe iets waardoor je de tijd vergeet, zoals muziek maken, de natuur in of gewoon een beetje dromen. 

Wil je ontdekken hoe jij Kairos meer in je leven laat om te genieten in het moment? Meer helderheid over welke kansen je wilt creëren en hoe je ze kunt benutten? Vraag dan een gratis coachsessie aan en krijg direct nieuwe ideeën, inzichten en tools die je verder helpen!

Voer voor je mindset?

Wil jij elke week een goed idee en een portie inspiratie voor jouw persoonlijke groei? Meld je dan aan voor de MindMemo.