‘Waar word ik gelukkig van?’ Een nieuw denkkader

Waar word je gelukkig van? Of, anders gezegd: wat geeft je voldoening?

Stel die vraag aan 1000 mensen en 999 antwoorden gaan over activiteiten. ‘Wandelen in de natuur.’ ‘Een goede film kijken.’ ‘Werk doen met een maatschappelijke waarde.’

Het voelt namelijk alsof het de activiteit zélf is die jou gelukkig maakt. Maar dat is niet het hele verhaal. En als je het hele verhaal kent – als je hier op een andere manier naar gaat kijken – creëer je meer voldoening in je leven.

Het basisprincipe van die nieuwe kijk is:

Activiteiten laten jou bepaalde kanten van jezelf ervaren.

Je zoekt situaties op omdat ze je in verbinding brengen met een bepaald deel van jezelf. Je kijkt bijvoorbeeld niet alleen een film voor de lol, maar omdat je ‘de avonturier’ in jezelf wilt ervaren. Of, als films een serieuze hobby van je zijn en je met een scherpe blik kijkt, om ‘de expert’ in jezelf te ervaren.

Dit principe geldt niet alleen voor activiteiten, maar ook voor plekken, spullen, anderen. Denk bijvoorbeeld eens aan de mensen in je leven. Misschien activeert je partner ‘de doorpakker’ in jou, door je aan te moedigen die droom na te jagen. Of wakkert die ene collega ‘de activist’ in jou aan. Of brengt je favoriete podcaster je in contact met ‘de leerling’ in jezelf.

Er zijn tig manieren om al die kanten van jezelf te benoemen. In coaching gebruik ik soms het enneagram met negen ‘rollen’, zoals de baas, waarnemer, romanticus, bemiddelaar. Rollen die iedereen in zich heeft, en die per persoon meer of minder ruimte krijgen.

Maar je kunt jezelf onderverdelen zoals je wilt: de creatieveling, de maker, de leraar, de analist, de atleet, het spelende kind, de chagrijnige pube… Nee, die niet, die komt toch niet opdagen.

Abstract aangelegd? Je kunt zelfs met Grote Woorden werken: vrijheid, compassie, lichtheid, flow.

Welke indeling je ook kiest, het gaat hierom: je bent een mozaïek – en de situaties die je voor jezelf creëert, bepalen mede welke vlakken oplichten.

waar word je gelukkig van

De juiste situaties creëren

Als je weet welke kanten van jezelf je wilt ervaren – omdat die van nature bij je passen, of omdat het leuk is die kanten verder te ontwikkelen – kun je gerichter situaties opzoeken die je daarbij helpen.

Een praktisch voorbeeld: deze week rondde ik een coachtraject af met een succesvolle ondernemer. Doel was het hervinden van rust, tevredenheid, keuzevermogen en werklust – en dat was gelukt.

Maar de voor deze blog relevante ontdekking? Dat was dit inzicht: uiteindelijk ging het hem niet om winst, status, zakelijke groei.

Het ging hem hierom: van ideeën werkelijkheid maken. Iets bedenken in zijn hoofd en het dan realiseren in de wereld. Dáár werd hij gelukkig van.

Oftewel, de kant van zichzelf die hij vooral wilde ervaren, was die van ‘creator’.

Dat inzicht bracht helderheid, maar ook een gevoel van vrijheid. Zijn kompas staat nu niet langer krampachtig afgesteld op financiële doelen, specifieke producten of diensten, erkenning van anderen. Zijn kompas staat afgesteld op de vraag: in hoeverre laat iets me de creator in mezelf ervaren?

Daardoor kan hij met meer intentie situaties opzoeken die deze kant voeden. En te lange periodes waarin zijn innerlijke creator wordt verwaarloosd? Die kan hij bewust vermijden.

Gevolg: meer plezier en tevredenheid in zijn werk én daarbuiten (want opeens is voldoening niet meer exclusief verbonden aan werk…). Bovendien kan hij gemakkelijker een nieuwe leegloop van energie voorkomen.

Waar word jij gelukkig van?

Goed dan, nu de vraag aan jou: welke kanten van jezelf wil je meer ervaren? En welke situaties helpen je daarbij?

Wil je ‘de filosoof’ vaker ervaren? Ga bijvoorbeeld bij een debatclub, of begin vaker een diepgaand gesprek. Wil je ‘de wijze’ meer voelen? Kijk of je anderen iets kunt bijbrengen. ‘De creatieveling’ meer ruimte geven? Start een persoonlijk project.

Tot slot: de kanten van jezelf die jij sterk ervaart of die heel belangrijk voor je zijn, behoren tot jouw bijdrage aan deze wereld. Jouw kracht. Maak er gebruik van.

Dat hoeft niet groots en meeslepend te zijn; ik ken iemand die van nature een zekere lichtheid uitstraalt, en die daarmee in allerlei interacties ook anderen met lichtheid ‘besmet’. Mooi!

Bovendien: wat je deelt, groeit ook in jezelf. Dus help je anderen om hun ‘creatieveling’ te ervaren? Dan brengt dat jou ook meer in contact met je creativiteit.

Tot zover. Hopelijk heb je iets aan deze kijk!

En indien aanwezig: succes met de chagrijnige pubers (in jezelf of anderszins).

Mits ze komen opdagen.

Deze blog verscheen oorspronkelijk in een MindMemo, mijn om-de-wekelijkse portie voer voor je mindset. Ik zet de meeste MindMemo’s niet op de website. Niets missen? Meld je hier net als 1000+ anderen aan.

Om de week nieuwe inspiratie?

Krijg voer voor je mindset met de MindMemo!

Meer blogs

Voer voor je mindset?

Wil jij tweewekelijks een portie inspiratie voor jouw persoonlijke groei? Meld je dan aan voor de MindMemo

Door je e-mailadres in te vullen geef je toestemming om e-mails te ontvangen en ga je akkoord met de privacyvoorwaarden. Je gegevens worden niet gedeeld met derden en je ontvangt geen spam.