De kracht van nieuwsgierigheid

Ooit ingeprent gekregen dat je geen nieuwsgierig aagje moest zijn? Niet te veel vragen moest stellen? 

Ik stel voor om dat er snel weer uit te prenten. Want naast meer compassie, creativiteit en bomen, snakt deze wereld volgens mij hiernaar: meer mensen die leven met een open, geïnteresseerde blik. 

In dit artikel vind je zes voordelen van nieuwsgierigheid en drie oefeningen om jezelf op dit gebied uit te dagen en te ontwikkelen.

Nieuwsgierigheid als levenshouding

Eerst even voor de goede orde: met nieuwsgierigheid bedoel ik níet: over de schutting hangen om buurvrouw 1 uit te horen over de privéperikelen van buurvrouw 3. Want het zijn niet zozeer dat soort ‘nieuwtjes’ waarnaar je speurt. 

Wat ik wel bedoel? Jezelf, anderen en het leven tegemoet treden met een brede blik, een open hart en een geïnteresseerde houding.

Nieuwsgierigheid is het zoeken naar nieuwe kennis, ervaringen en mogelijkheden. Het is openstaan voor andere perspectieven en veranderingen. Het is jezelf uitdagen om te blijven leren en ontdekken. 

Nieuwsgierigheid is vragen: “Hoe zit dat?” in plaats van zeggen: “Vind ik onzin!” Het is is opmerken: “Hoe kan ik dat leren?” in plaats van: “Dat is toch niets voor mij.”

Nieuwsgierigheid is onderzoeken waar je bezieling in schuilt, waar je angst vandaan komt, welke overtuigingen zich achter je emoties verschuilen.

Nieuwsgierigheid is écht luisteren naar een ander. Het is kijken wie diegene is achter huidskleur, leeftijd, geaardheid, gender, diploma’s. En merk je op dat je toch vanuit hokjes denkt? Dan betekent nieuwsgierigheid dat je je eigen hokjesdenken durft te onderzoeken – niet om jezelf af te wijzen, maar wel met een eerlijke blik.

Nieuwsgierigheid is, kortom, een levenshouding. En wel eentje die je ontzettend ver brengt.

(Lees ook meer over de zin van zelfstandig denken.)

De winst van nieuwsgierigheid

Een open, geïnteresseerde mindset levert je meer op dan enkel het plezier van leren en ontdekken. Hier zes voordelen:

1. Nieuwsgierigheid helpt je om te groeien als mens.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat nieuwsgierige mensen het beter doen op de werkvloer, onder andere doordat ze sneller leren en problemen en anderen beter begrijpen. Nieuwsgierigheid hangt bovendien samen met creativiteit. 

Je kent vast wel iemand die de personificatie is van ‘vastgeroestheid’. Hoe creatief vind je diegene? Hoe vrij en welkom voel je je bij diegene? Waarschijnlijk niet heel erg. 

Oftewel, nieuwsgierigheid is de motorolie die je helpt in beweging te blijven, en die star- en stijfheid voorkomt.

2. Nieuwsgierigheid verbetert de relatie met jezelf.

Nieuwsgierigheid biedt je de kans om meer rust en voldoening in jezelf te vinden. Stel dat je door de dag heen zelfkritiek, vingers wijzen naar anderen of externe afleidingen (doelloos scrollen of tv kijken) zou vervangen door nieuwsgierigheid.

Concreet: je straft jezelf niet af met boze gedachten als je een fout gemaakt hebt, maar vraagt bijvoorbeeld: hoe kwam het dat ik dat deed? Of: wat maakt dat ik hier zo heftig op reageer?

En als een ander jou iets heeft ‘aangedaan’, blijf je niet hangen in woedend wijzen, maar vraag je: waar kwam die actie vandaan, wat zou de ander misschien denken of voelen dat diegene dit deed? Of: waarom triggert dit me zo?

Bovendien kun je ook nieuwsgierig naar jezelf kijken door jezelf regelmatig vragen te stellen zoals: hoe voel ik me eigenlijk écht? Waar heb ik nu behoefte aan? Of, op een hoger level: hoe gaat het eigenlijk met me en volg ik nog de juiste koers? 

En nee, dat is niet egocentrisch. Dat is essentieel voor een leven met intentie – en vanuit je bezieling.

Afwijzen, vermijden en ’tanden-op-elkaar-en-door’ zijn ingrediënten voor een droge, verkruimelde relatie met jezelf en anderen. Nieuwsgierigheid geeft jus.

3. Nieuwsgierigheid levert zelfkennis op.

Jezelf tegemoet treden vanuit interesse schept zoveel ruimte om te ontdekken. Inzien waar je goed in bent. Waar je nog in kunt leren. Wat je leuk vindt. Wat je moest loslaten om verder te komen.

Nieuwsgierigheid helpt je loskomen van de plaatjes van ‘succes’ waar je in je eigen hoofd aan moet voldoen, en helpt je om met een open blik te kijken waar je staat en waar je naartoe wilt.

4. Nieuwsgierigheid helpt je betere keuzes te maken.

Onderzoek impliceert bijvoorbeeld dat nieuwsgierigheid de confirmatie-bias tegengaat (= alleen naar informatie zoeken die bevestigt wat je al gelooft), evenals het stereotyperen van mensen.

Bovendien helpt nieuwsgierigheid je alternatieve oplossingen of strategieën te bedenken bij uitdagingen, en dat leidt tot betere resultaten.

5. Je doet je brein een plezier.

Een staat van nieuwsgierigheid zet de boel daarboven lekker in beweging, en is bijvoorbeeld gelinkt aan neurologische beloningssystemen. Ook geeft het je geheugen een boost.

Ooit las ik over een onderzoek waarvan de resultaten me altijd zijn bijgebleven. Het ging over het ontstaan van dementie. Wat bleek een van de belangrijkste risicofactoren, naast zaken zoals roken en onvoldoende bewegen? Weinig nieuwe dingen leren. Kortom, een leergierige, open houding helpt je om gezond oud(er) te worden. 

6. Nieuwsgierigheid is het antigif tegen sociale ellende.

Een open, geïnteresseerde blik is een van de beste manieren om ellende tegen te gaan zoals discriminatie, angst voor ‘de ander’ of frustratie omdat je jezelf vergelijkt met anderen. Nieuwsgierigheid doet niet aan huidskleur, geaardheid of status. Nieuwsgierigheid is geïnteresseerd in iedereen, want ze wil gewoon begrijpen hoe de schoenen van een ander voelen en wat de ogen van een ander zien.

Nieuwsgierigheid vormt de lijm die mensen verbindt.

nieuwsgierigheid verbindt mensen

Zo breng je meer nieuwsgierigheid in je leven

Om een open, geïnteresseerde houding te versterken, kun je bedenken hoe je die houding in de dagelijkse momenten kunt verweven. Hier zijn drie ideeën om meer nieuwsgierigheid in je leven te brengen.

Idee 1. Stel de goede vragen

Een artikel in Harvard Business Review nodigt organisaties uit om de volgende vragen meer te promoten op de werkvloer: “Why?” “What if…?” and “How might we…?”

Dat zijn precies vragen die ik zelf vaak probeer te stellen in mijn eigen leven en interacties, en die ik gebruik in coaching om anderen te helpen in hun groeiproces.

“Waarom overkomt mij dit ook altijd?” “Wat als het totaal mislukt?”

Oh nee. Dat soort vragen dus niet. Oude koek, weg ermee.

Liever de nieuwe koek:

“Waarom zou ik het wél kunnen?” “Wat als ik wél zou weten hoe het moest?” “Wat als dit geen probleem zou zijn?” “Welke gedachten zou iemand hebben die zich voelt zoals ik me wil voelen?” “Hoe kan ik dit veranderen?”

Idee 2. Begin je dag met intentie

Een bewuste start van de dag levert veel op. Stel jezelf ’s daarom ochtends de vraag: “Hoe kan ik vandaag nieuwsgierigheid en interesse uitdragen?”

Of: “Hoe kan ik mezelf, anderen en het leven tegemoet treden vanuit een open, geïnteresseerde blik?”

Verwissel je to-do-lijstje eens voor een to-be-lijstje: wie wil je vandaag zijn? En hoe ziet dat eruit? Hoe preciezer je dat weet en hoe bewuster je erover nadenkt, hoe groter de kans dat je de dag inderdaad weet vorm te geven vanuit je intentie.

Misschien neem je je voor om meer vragen te stellen op je werk. Of een boek te lezen dat je écht interessant vindt. Of iemand te vragen naar diens perspectief op een kwestie.

Idee 3. Rolmodel-oefening

Dit is een leuke oefening. Maak twee kolommen. Linksboven schrijf je ‘nieuwsgierig’ en rechtsboven ‘minder nieuwsgierig’ (oké, je mag ook een iets minder politiek correcte term kiezen). Schrijf in beide kolommen de naam van iemand die dat type houding uitstraalt in jouw ogen. Mag iemand zijn die je persoonlijk kent, of iemand anders. Het gaat hierbij niet om de waarheid, maar om wat iemand voor jou symboliseert.

Welke persoon ken je die altijd nieuwsgierigheid uitstraalt, die écht luistert en kijkt, die openstaat voor andere perspectieven en zichzelf uitdaagt om te blijven leren? En wie ken je die weinig nieuwsgierigheid uitstraalt, die voor jouw gevoel niet écht luistert en kijkt, die vasthoudt aan eigen manieren van doen en perspectieven, die zichzelf weinig lijkt uit te dagen om nieuwe dingen te leren?

Schrijf onder elke naam alle woorden en associaties op die in je opkomen als je denkt aan diegene in relatie tot diens houding. Bijvoorbeeld bepaalde gewoonten, emoties, patronen, veelvoorkomende situaties, effect op anderen.

Nu, de vraag is niet: wat is beter of slechter. De vraag is: wie wil jij zijn?

Kijk af en toe eens terug naar dit lijstje en probeer de ‘nieuwsgierige’ persoon als het ware met je mee te dragen. Het helpt bovendien om je bewust te zijn van wat voor persoon je vooral níet wilt zijn – en jezelf daar op deze manier soms aan te herinneren. 

Hopelijk inspireert dit artikel je om vanuit (nog) meer nieuwsgierigheid te leven!

Om de week nieuwe inspiratie?

Krijg voer voor je mindset met de MindMemo!

Meer blogs

Voer voor je mindset?

Wil jij tweewekelijks een portie inspiratie voor jouw persoonlijke groei? Meld je dan aan voor de MindMemo

Door je e-mailadres in te vullen geef je toestemming om e-mails te ontvangen en ga je akkoord met de privacyvoorwaarden. Je gegevens worden niet gedeeld met derden en je ontvangt geen spam.