De kracht van nieuwsgierigheid

Ooit ingeprent gekregen je geen nieuwsgierig aagje moest zijn?

Ik stel voor om dat er weer snel uit te prenten. Want naast mededogen, bomen en puppy’s* vraagt deze wereld volgens mij hierom: meer nieuwsgierigheid.

* Oké, die vraag naar puppy’s komt heel misschien van mij.

Nieuwsgierigheid: ontdekken en leren

Even voor de goede orde: met nieuwsgierigheid bedoel ik níet over de schutting hangen om buurvrouw 1 uit te horen over de privéperikelen van buurvrouw 3.

Met nieuwsgierigheid bedoel ik een open mindset en geïnteresseerde houding waarmee je jezelf, anderen en het leven tegemoet treedt.

Nieuwsgierigheid is zoeken naar nieuwe kennis, ervaringen en mogelijkheden.Het is openstaan voor andere perspectieven en nieuwe veranderingen.

Het is vragen: “Hoe zit dat?” in plaats van zeggen: “Daar zit niks in!”.

Het is opmerken: “Hoe kan ik dat leren?” in plaats van: “Dat is toch niets voor mij.”

Het is écht luisteren naar een ander. Het is kijken wie iemand is achter huidskleur of diploma’s. Het is onderzoeken waar angst vandaan komt en wat zich achter woede verschuilt.

Het is jezelf uitdagen om te blijven leren en ontdekken. Het is het onderzoeken van nieuwe manieren van doen en denken.

Het is een levenshouding die je in mijn ogen verder brengt.

De winst van nieuwsgierigheid

Een open, geïnteresseerde mindset levert je meer dan het plezier van leren en ontdekken op. Hier zes voordelen:

1. Nieuwsgierigheid helpt je om te groeien als mens

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat nieuwsgierige mensen het beter doen op de werkvloer, onder andere doordat ze sneller leren en problemen en anderen beter begrijpen. Nieuwsgierigheid hangt bovendien samen met creativiteit. Oftewel, het is de motorolie die je helpt in beweging te blijven, en die vastroesten en starheid voorkomt.

2. Nieuwsgierigheid verbetert de relatie met jezelf.

Het biedt je de kans om meer rust en voldoening in jezelf te vinden. Stel dat je zelfkritiek en Netflix-afleiding-omdat-je-iets-vermijdt zou vervangen door nieuwsgierigheid. Hoe kwam het dat ik dat zei? Waar kwam die actie vandaan? Hoe voel ik me eigenlijk écht? Waar word ik wél blij van? Afwijzen en vermijden zijn ingrediënten voor een droge, verkruimelde relatie met jezelf. Nieuwsgierigheid geeft jus.

3. Nieuwsgierigheid levert zelfkennis op.

Jezelf tegemoet treden vanuit interesse schept zoveel ruimte om te ontdekken. Inzien waar je goed in bent. Waar je nog in kunt leren. Wat je leuk vindt. Wat je moest loslaten om verder te komen. Het helpt je loskomen van de plaatjes van ‘succes’ waar je in je eigen hoofd aan moet voldoen, en helpt je om met een open blik te kijken waar je staat en waar je naartoe wilt.

Meer zelfkennis, meer voldoening en loskomen van oude gedachten en patronen? Neem eens een kijkje bij de online cursus Mindset en Meer!

4. Nieuwsgierigheid helpt je betere keuzes te maken.

Onderzoek impliceert bijvoorbeeld dat nieuwsgierigheid de confirmatie-bias tegengaat (= alleen naar informatie zoeken die bevestigt wat je al gelooft), evenals het stereotyperen van mensen. Bovendien helpt nieuwsgierigheid je alternatieve oplossingen of strategieën te bedenken, en dat leidt tot betere resultaten.

5. Je doet je brein een plezier.

Een staat van nieuwsgierigheid zet de boel daarboven lekker in beweging, en is bijvoorbeeld gelinkt aan neurologische beloningssystemen en geeft je geheugen een boost.

6. Nieuwsgierigheid is het antigif tegen sociale ellende.

Ellende zoals oordelen en veroordelen, angst en woede. Nieuwsgierigheid doet niet aan huidskleur, geaardheid of status. Nieuwsgierigheid is geïnteresseerd in iedereen, want ze wil gewoon begrijpen de schoenen van een ander voelen en hoe de ogen van een ander kijken. Nieuwsgierigheid vormt de lijm die mensen verbindt.

nieuwsgierigheid verbindt mensen

Zo breng je meer nieuwsgierigheid in je leven

Om een open, geïnteresseerde houding te versterken, kun je bedenken hoe je die houding in de dagelijkse momenten kunt verweven. En nee, daarmee bedoel ik niet een extra aflevering op Netflix kijken omdat je wilt weten hoe George dat akkefietje oplost, of op je telefoon kijken om te zien wat je feed je wil voeren.

Ik bedoel het soort nieuwsgierigheid dat op termijn echte voldoening geeft en die je helpt groeien als mens en je dichterbij anderen brengt.

Hier drie ideeën om meer nieuwsgierigheid in je leven te brengen.

Idee 1. Stel de goede vragen: waarom, wat als, hoe kan ik...

Een artikel in Harvard Business Review nodigt organisaties uit om de volgende vragen meer te promoten op de werkvloer: “Why?” “What if…?” and “How might we…?”

Dat zijn precies vragen die ik zelf vaak probeer te stellen, en die ik gebruik in coaching om anderen te helpen in hun groeiproces.

“Waarom overkomt mij dit ook altijd?” “Wat als het totaal mislukt?”

Oh nee. Dat soort vragen dus niet. Oude koek, weg ermee.

Liever de nieuwe koek:

“Waarom zou ik het wél kunnen?” “Wat als ik wél zou weten hoe het moest?” “Wat als dit geen probleem zou zijn?” “Welke gedachten zou iemand hebben die zich voelt zoals ik me wil voelen?” “Hoe kan ik dit veranderen?”

Idee 2. Begin je dag met intentie

Een bewuste start van de dag legt de basis voor een waardevolle dag. Stel jezelf ‘s daarom ochtends de vraag: “Hoe kan ik vandaag nieuwsgierigheid en interesse uitdragen?” Of: “Hoe kan ik mezelf, anderen en het leven tegemoet treden vanuit een open, geïnteresseerde blik?”

Verwissel je to-do-lijstje eens voor een to-be-lijstje: wie wil je vandaag zijn? En hoe ziet dat eruit?

Misschien neem je je voor meer te vragen op werk. Of een boek te lezen dat je écht interessant vindt. Of iemand te vragen naar diens perspectief op een kwestie.

Meer handige vragen om je ochtend bewust en met intentie te beginnen? Download hier het gratis e-book ‘Drie vragen om jezelf te stellen voor een geweldige dag’.

Idee 3. Rolmodel-oefening

Hier heb je een interessante oefening. Maak twee kolommen. Linksboven schrijf je “nieuwsgierig” en rechtsboven “minder nieuwsgierig”. Schrijf in beide kolommen de naam van iemand die dat type houding uitstraalt in jouw ogen. Mag iemand zijn die je persoonlijk kent, of iemand anders. Het gaat niet om de waarheid, maar om wat iemand voor jou symboliseert

Wie ken je die altijd nieuwsgierigheid uitstraalt, die écht luistert en kijkt, die openstaat voor andere perspectieven en zichzelf uitdaagt om te blijven leren? En wie ken je die weinig nieuwsgierigheid uitstraalt, die voor jouw gevoel niet écht luistert en kijkt, die vasthoudt aan eigen manieren van doen en perspectieven, die zichzelf weinig lijkt uit te dagen om nieuwe dingen te leren?

Schrijf onder elke naam alle woorden en associaties op die in je opkomen als je denkt aan diegene in relatie tot zijn of haar houding.

Nu, de vraag is niet: wat is beter of slechter.

De vraag is: wie wil jij zijn?

Nieuwsgierig om  je  bewustzijn te vergroten en stappen voor positieve veranderingen te ontdekken? In een gratis online sessie krijg je direct nieuwe inzichten en aanknopingspunten voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld om stress te verminderen, meer energie te creëren of los te komen van verwachtingen van jezelf of anderen.

Of, zoals een deelnemer het verwoordde: “Door dit gesprek zie ik nu echt veel helderder waar ik aan kan werken om me fijner te voelen en meer uit mezelf te halen, en weet ik hóe ik dat kan doen en voel ik me geïnspireerd om het daadwerkelijk te gáán doen!”

Tweewekelijks nieuwe inspiratie?

Krijg vers voer voor je mindset met de MindMemo!

Meer blogs

Voer voor je mindset?

Wil jij tweewekelijks een portie inspiratie voor jouw persoonlijke groei? Meld je dan aan voor de MindMemo

Door je e-mailadres in te vullen geef je toestemming om e-mails te ontvangen en ga je akkoord met de privacyvoorwaarden. Je gegevens worden niet gedeeld met derden en je ontvangt geen spam.