Voldoening creëren? Gebruik de Voldoenings-Deal

Deze week las ik in een boek van de schrijver Annie Dillard, waarin ze zegt:

‘How you spend your days, is how you spend your life.’

Zo simpel. Zo waar.

Hoe je je dagen invult, is hoe je je leven invult.
Ik dacht gelijk aan iets wat me ontzettend interesseert: de ervaring van voldoening.

Voldoening is de moderne heilige graal. Mensen verlangen naar een algemeen gevoel van tevredenheid, zin, flow. Maar dat gevoel ontstaat niet altijd vanzelf. Steeds vaker hoor ik van mensen dat ze meer voldoening willen ervaren in hun leven. Blijkbaar mist er dan iets, of ligt er een leegte op de loer.

Hoe creëer je dus de voldoening die jij wilt in je leven?

Het antwoord schuilt in die zin van Dillard: creëer meer voldoening in je dagen. Eén praktische tool die je daarbij helpt is de Voldoenings-Deal.

De Voldoenings-Deal

Het idee van de Voldoenings-Deal is simpel:

Zet de tijd die je ergens aan besteedt af tegen de voldoening die het oplevert.

Anders gezegd: check of je een slimme Voldoenings-Deal sluit.

Zie het zo: ieder uur krijg jij wat zakgeld van het leven. Een zakje met zestig glinsterende minuten. Het leven stelt maar één voorwaarde: je moet ze direct besteden. Sparen kan niet. En rente krijg je ook niet. (Stond allemaal in de kleine lettertjes toen je geboren werd.)

Met ieder nieuw zakje minuten maak je een keuze. Besteed je ze aan een activiteit die veel voldoening oplevert? Dan sluit je een goede deal.
Maar besteed je ze aan iets wat weinig voldoening brengt? Dan sluit je een slechtere Voldoenings-Deal. Je krijgt minder waar voor je minuten.

Even voor de duidelijkheid: ik heb het hier over oprechte, duurzame voldoening. Het soort dat nog steeds goed voelt als je eerlijk in de spiegel kijkt. Dus níet: je goed voelen ten koste van jezelf of anderen. Alleen maar aan jezelf denken bijvoorbeeld. Anderen zwartmaken. De weg van de minste weerstand kiezen en zo eindeloos in de comfortzone blijven ronddwalen.

Trap niet in deze valkuil van nep-voldoening. Líjkt iets voldoening op te leveren maar voel je achteraf een vleugje spijt? Knaagt er iets of voel je je leeg? Dan heb je misschien toch niet de beste Voldoenings-Deal gesloten. Voel je je daarentegen verrijkt of ‘vol’? Dan is de kans groot dat je een prima deal gesloten hebt.

Voldoening in je dag én leven

Hoe gebruik je de Voldoenings-Deal precies? Je kunt hem op verschillende niveaus inzetten, zowel in de dagelijkse momenten als vanuit helikopterview kijkend naar je leven.

1. In de dagelijkse momenten
Zappen of een wandeling maken? Scrollen of een gesprek voeren? Piekeren of een regendans doen? (In de kleine lettertjes stonden gelukkig weinig inhoudelijke voorwaarden.)

Misschien zeg je nu: ‘Joh, wat maakt dat ene uurtje nou uit?!’ Nou, ongeveer net zoveel als één koekje in de mond van iemand die roept: ‘Ach, wat maakt één koekje nou uit?’ en intussen de hele doos leeg eet. Best wel veel dus.

2. Op de levensgebieden.
Hierbij kijk je vanuit ‘helikopterview’ naar alle dagelijkse momenten. Sluit jij op de verschillende levensgebieden goede Voldoenings-Deals? Geeft jouw werk verspreid over een jaar de hoeveelheid voldoening die 2000 uur waard is? Hoeveel echte voldoening brengen je relaties? En hoe zit het met je vrijetijdsbesteding?

Keuzes maken en groeien

Op beide niveaus kun je de Voldoenings-Deal voor- én achteraf gebruiken:

  • Keuzes maken. Vraag jezelf voor je iets gaat doen: sluit ik hiermee een goede Voldoenings-Deal? Zo creëer je intentie. Zet eventueel een telefoonwekker of herinner jezelf op een andere manier aan je intentie.

  • Evalueren en verbeteren. Heb ik vandaag goede Voldoenings-Deals gesloten? Hoeveel voldoening haal ik uit mijn activiteiten? Kan ik mijn tijd besteden op een manier die meer voldoening geeft?

Doel van de Voldoenings-Deal

Het doel van de Voldoenings-Deal is simpel: stap voor stap  meer kwaliteit in je leven brengen. Het gaat om het vergroten van je bewustzijn, om het creëren van intentie, om het maken van bewuste keuzes.

Het doel is dus níet:

  • Zelfafwijzing: ‘Ah, slechte deal gesloten, DOM!’ Vooral belangrijk voor degenen met perfectionistische trekjes: de Voldoenings-Deal is niet iets wat je ‘goed’ of ‘fout’ kunt doen.
  • Een negatieve mindset: ‘Ik moet ook áltijd dingen doen die me weinig voldoening geven!’
  • De angst iets mis te lopen: continu piekeren over of er niet toch nog iets beters te vinden is.
  • Het nooit-genoeg-syndroom: dat het altijd maar méér voldoening moet geven, dat je in schaarste denkt dus.

Ook is het idee van de Voldoenings-Deal niet dat alles altijd fantastisch moet zijn. Het gaat om het hele plaatje.  Zo kan je werk over de hele linie veel voldoening opleveren, maar dat betekent niet dat elke werkdag fijn is of dat je ieder uur iets fijns doet. En je relatie kan je leven enorm verrijken zonder dat iedere interactie verrijkend is.

Ongemak, lastige situaties, even wat minder flow: het hoort er allemaal bij. Zolang je ‘hoort erbij’ niet als excuus gebruikt om een situatie te laten voortkabbelen – baan, relatie, woonomgeving – terwijl je in je hart wel voelt dat deze je eigenlijk weinig voldoening (meer) brengt.

Voldoening varieert

Soms vragen mensen zich af wát ze precies moeten doen voor de meeste voldoening. Een eenduidig antwoord bestaat niet. Hoeveel voldoening iets geeft, hangt af van:

  • De balans tussen de verschillende aspecten van voldoening. Plezier, rust, het gevoel iets bij te dragen, uitdaging, iets nieuws leren. Deze elementen moeten in balans zijn voor optimale voldoening.

  • Het moment. De ene keer haal je voldoening uit een intensieve sporttraining, de andere keer uit een uurtje op de bank. En soms betekent het iets engs doen, soms juist even in je veilige bubbel bivakkeren.

  • Jouw persoonlijkheid en individuele behoeften. Waar de één voldoening haalt uit het lezen van een wetenschappelijk boek, betekent dat pure marteling voor de ander. En waar een nieuw recept maken de één veel plezier brengt, brengt het de ander een hoop frustratie en aangebrande etensresten.

Bepalen of iets een goede deal is

Voldoening is dus een vloeibaar begrip. Je doel is daarom dat die verschillende elementen in balans zijn, in dit moment en voor jou als persoon.

Gebruik daarbij de vraag:

Is deze activiteit nu en voor mij een 8,5 op de voldoeningsschaal?

Ja? Goede deal, ga ervoor. Nee? Doe het niet. Of kies bewust voor een 6-activiteit als dat bijvoorbeeld op termijn een 8,5 oplevert (uitgestelde voldoening).

Je bedenkt je eigen criteria. Wanneer is iets voor jou een 8,5? Met eten kun je bijvoorbeeld bedenken: het is een 8,5 als het lekker en (enigszins) gezond is. Met vriendschappen is het misschien een 8,5 als je samen hard kunt lachen óf verdiepende gesprekken kunt voeren.

Voldoening creëren voor kwaliteit in je leven

Kanttekening hierbij: deze criteria zijn niet alles. Het is goed om eens te bedenken wat voor jou persoonlijk kwaliteit inhoudt, maar je wilt ook weer niet de hele dag rekensommetjes maken.

Probeer dus ook vooral te vóelen. Want eerlijk is eerlijk: je voelt diep van binnen meestal wel of iets een 8,5 is of niet. Bovendien: hoe meer je oefent en evalueert, hoe meer je al in het moment voelt of iets een goede Voldoenings-Deal is.

Voldoening creëer je nú

Tot slot: de Voldoenings-Deal is simpel om te begrijpen, maar het idee werkt pas als je het gebruikt. Dus heb jij het idee dat je meer voldoening zou kunnen creëren in je leven? Onderzoek dan eens op welke gebieden jij betere deals kunt sluiten.

Want zoals Dillard schreef: hoe je je dagen besteedt, is hoe je je leven besteedt.

Je leven is vandaag. Voldoening creëer je nu.

Pak dat nieuwe zakje minuten aan.

En sluit die deal.

Om de week nieuwe inspiratie?

Krijg voer voor je mindset met de MindMemo!

Meer blogs

Voer voor je mindset?

Wil jij tweewekelijks een portie inspiratie voor jouw persoonlijke groei? Meld je dan aan voor de MindMemo

Door je e-mailadres in te vullen geef je toestemming om e-mails te ontvangen en ga je akkoord met de privacyvoorwaarden. Je gegevens worden niet gedeeld met derden en je ontvangt geen spam.