3 mythes over persoonlijke ontwikkeling die je nooit moet geloven

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter
Share on whatsapp
Leestijd
8 minuten

Enge guru’s? Een manipulatieve self-help industry?

Persoonlijke ontwikkeling heeft niet altijd een goede naam. Bij sommige mensen doemt al snel het beeld op van op geld beluste gladjakkers die zichzelf presenteren als nieuwe profeten. 

Zonde. Want in essentie is jezelf ontwikkelen en groeien als persoon ontzettend mooi en waardevol. Daarom hier 3 mythes over persoonlijke ontwikkeling met wortels en al uit de grond getrokken. 

Mythe 1
Persoonlijke ontwikkeling is egocentrisch

Ja. Tenminste, als je je gezin op straat zet zodat je je huis kunt omtoveren in een luxe seminar-paleis.

Maar voor het gemak aangenomen dat je dat niet doet: investeren in jezelf is niet egocentrisch. Het leven werkt net zoals die zuurstofmaskers in het vliegtuig. Als je eerst jezelf helpt, kun je anderen veel beter helpen. Het is geen heldendaad om jezelf al flauwvallend en ademhappend in de strijd te gooien. Dan help je anderen meestal niet echt. Als jouw eigen batterij op is, krijg je anderen niet in beweging. Als je niet naar jezelf luistert, is het lastig om anderen echt te horen. Als je jezelf steeds in de weg zit, kun je anderen moeilijk de weg wijzen.

Investeer in je eigen ontwikkeling en je zult zien dat je anderen veel beter kunt helpen. Een rolmodel zijn. Opbouwend advies geven. Motiveren. Begrijpen. Want ja: ook iets als beter leren luisteren gaat over persoonlijke ontwikkeling. Vindt je partner vast héél egocentrisch.

Persoonlijke ontwikkeling ≠ individualistische ontwikkeling

Het is aan jezelf om jezelf te ontwikkelen of je leven in te richten, maar dat betekent niet dat je dat alleen doet. Persoonlijke ontwikkeling lijkt weleens een synoniem voor individualistische ontwikkeling. Maar dat is het niet. Jezelf ontwikkelen heeft altijd te maken met je omgeving. Het gebeurt in relatie tot de mensen om je heen. In relatie tot spullen en dingen. In relatie tot tijd, ruimte en energie. In relatie tot processen. Jezelf ontwikkelen is niet iets wat je vacuüm doet in een hermetisch afgesloten self-help-bubbel. Het is iets wat je doet ín de wereld, met je voeten in de klei en met talloze andere voeten naast de jouwe. Wijsheid bij de één wordt een nieuw inzicht bij de ander. Compassie bij de één wordt acceptatie bij de ander. Energie bij de één wordt kracht bij de ander.

Persoonlijke ontwikkeling is collectieve ontwikkeling

In essentie gaat jezelf ontwikkelen om een wijzer, vaardiger mens worden. Steeds iets meer in de schoenen stappen van de persoon die je wilt zijn. Positief potentieel vervullen. En ja, je wordt waarschijnlijk egoïstisch als je iemand wilt zijn die alleen maar aan zichzelf denkt of die volgens niet-integere waarden leeft. Maar over het algemeen willen de meeste mensen zichzelf ontwikkelen tot iemand die meer in verbinding staat met zichzelf en anderen. Iemand die meer zichzelf is. Iemand die meer leeft vanuit wat echt belangrijk is. Iemand die de beste versie van zichzelf is. En meestal is de beste versie van jezelf geen egocentrische kwal.

Conclusie over deze mythe

Als iedereen een klein beetje meer investeert in zijn eigen ontwikkeling, dan investeren we dus allemaal een beetje in onze collectieve ontwikkeling. Niks egocentrisch

De gevolgen van persoonlijk ontwikkeling zijn besmettelijk. Positieve ontwikkelingen bij jezelf leveren dus winst op voor iedereen.

Mythe 2
Persoonlijke ontwikkeling gaat alleen over skills

Natuurlijk gaat jezelf ontwikkelen over vaardigheden. Leren surfen. Leren trainen. Leren spreken. Leren zingen.

Maar eigenlijk gaat het over veel meer.

Persoonlijke ontwikkeling gaat over …

 • Het ontwikkelen van je mindset: hoe je kijkt naar jezelf, het leven en de dingen
 • Diepgang opzoeken in je leven
 • Nieuwe perspectieven onderzoeken
 • Nadenken en vragen stellen
 • Nieuwe dingen leren
 • Blijven leren
 • Het lastige aangaan (de magische stretching zone)
 • Betere keuzes leren maken
 • Helpende gewoonten ontwikkelen en belemmerende gewoonten doorbreken
 • Echt kijken naar jezelf
 • Mensen opzoeken die je wat kunnen leren en die je steunen

Persoonlijke ontwikkeling gaat over leren, jezelf uitdagen om stappen te zetten. Het gaat over stappen zetten richting succes – wat succes ook voor jou betekent. Succes op emotioneel vlak: meer balans in je hoofd bijvoorbeeld, of moediger leven. Succes op lichamelijk vlak: een sterk en gezond lichaam creëren. Succes in de liefde: een liefdevolle en oprechte relatie realiseren. Succes op werkgebied: van maandag tot vrijdag iets doen waar je gelukkig van wordt. Succes in leefomgeving: wonen op een plek die bij je past. En om succesvol te zijn in al die dingen, heb je meer dan vaardigheden nodig. 

Conclusie over deze mythe

Persoonlijke ontwikkeling gaat niet alleen over vaardigheden leren. Uiteindelijk gaat het namelijk over groeien als mens. Over beter worden waarin je beter wilt worden, zodat je meer uit jezelf haalt. En daarvoor heb je andere manieren van denken, kijken, voelen en doen nodig.

Mythe 3
Persoonlijke ontwikkeling betekent eeuwige ontevredenheid

“Een betere partner worden. Een wijzer mens worden. Zie je: het is ook nooit goed!”

That’s not the point. Bij persoonlijke ontwikkeling ligt het idee op de loer dat het nooit goed is. Dat alles altijd maar beter, sneller, productiever en slimmer moet. Aan de ene kant begrijpelijk. Maar dat is niet waar het om draait.

Zoals bij alles in het leven, gaat het om de balans. Het is de kunst om dankbaar te zijn voor wat is en te streven naar wat kan zijn. Niet omdat je niet goed bent zoals je bent. Maar gewoon omdat groeien als mens bij onze natuur past. Omdat er zoveel kansen liggen. Omdat het anderen helpt en de wereld een stukje mooier maakt. Omdat stilstaan in je ontwikkeling uiteindelijk echt niet gelukkig maakt. En niet in de laatste plaats: omdat jezelf ontwikkelen gewoon ontzettend leuk is! 

Kijken naar wat er allemaal nog meer mogelijk is in het leven is niet respectloos naar het hier en nu – en betekent al helemaal dat niet je niet goed bent zoals je bent. Het is juist respectvol om te kijken naar mogelijkheden om te groeien. Dat idee van: je bent pas uitgeleerd als je zegt dat je uitgeleerd bent. Er is áltijd meer te leren. En dat betekent niet dat het pas oké is als je dat ene geleerd hebt, en dan het volgende, en het volgende… Het ís oké. Maar je kunt altijd verder groeien. En dat maakt het leven juist interessant.

Dat ‘groeien als mens’ gaat trouwens net zo goed over de kleine momenten en keuzes als over de grote. Jezelf ontwikkelen gaat niet alleen over ander werk of tien kilo afvallen. Het gaat net zo goed over anders omgaan met gedachten en emoties, over kleine veranderingen in je gedrag, over net iets meer écht kijken naar jezelf en de wereld. Persoonlijke ontwikkeling gaat over bewust leven, met richting leven, écht leven. Daar past af en toe uit het raam staren prima bij. Jezelf ontwikkelen betekent niet dat je 24/7 als een malle op het Grote Rad der Lering en Groei staat te hollen. Leren en ontwikkelen gebeurt juist ook tijdens het stilstaan. Altijd nieuwe stappen zien betekent niet dat je niet dankbaar bent voor de stappen die al zijn gezet of de plek waar je voeten nú staan.

Voor mensen die veel bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling kan dit trouwens wel een uitdaging zijn. Stilstaan, genieten, ‘goed zoals het is’. Als je altijd gericht bent op het zetten van nieuwe stappen, vergeet je soms om je heen te kijken. Dus ja: soms is het een uitdaging deze balans te vinden. Maar persoonlijke ontwikkeling per definitie een ontevreden, nooit-genoeg-gebeuren? Verre van.

Conclusie over deze mythe

Persoonlijke ontwikkeling, tevredenheid en dankbaarheid gaan prima samen. Is dat even mooi.

PS: soms motiveert een bepaalde ontevredenheid ons juist om goede stappen te zetten. Zo ontevreden met je overgewicht dat je besluit het roer om te gooien? Dat is niet per se verkeerd natuurlijk. Want ontevreden zijn met je overgewicht is wat anders dan ontevreden zijn met jezelf als mens.

Online cursus

Persoonlijke ontwikkeling betekent in beweging blijven in denken en in doen. Maar dat begint volgens ons altijd bij je mindset. Bij bewust werken aan hoe je in het leven staat en de keuzes die je maakt. Bij gericht bedenken waar je je dag mee vult.

Jezelf gericht en effectief ontwikkelen begint dus bij hoe je kijkt naar het leven. Wij geloven dan ook in de kracht van mindset voor een gelukkiger, gezonder en betekenisvoller leven. Minder op de automatische piloot en meer met richting. Meer helpende overtuigingen, gewoonten en patronen. Meer kijken naar waar je voor staat en waar je voor gaat – en dat ook echt realiseren.

Wil jij hier doelgericht mee aan de slag op een manier die naast leerzaam ook oprecht léuk is? Dan is de online cursus Mindset voor een Leven met Intentie misschien wel iets voor jou.

Vond je deze blog interessant? Deel hem met anderen!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Wekelijks nieuwe inzichten?

Meld je aan voor de gratis MindMemo en krijg elke week een portie voer in je mailbox voor een betere mindset.

Door je e-mailadres in te vullen schrijf je je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en ga je akkoord met onze privacyvoorwaarden. We delen je gegevens niet met derden. Uitschrijven kan altijd. Spam-vrij.