Zelfactualisatie: 3 routes naar meer potentieel benutten

Mensen zijn net tabbladen: ververs ze te lang niet en voor je het weet, staar je naar een jaren ’90 website vol blokletters in Comic Sans MS. Daarom in dit artikel drie hoofdroutes naar zelfactualisatie. Omdat je potentieel benutten gewoon ontzettend waardevol is.

Eerst even opfrissen: zelfactualisatie in 4 bullets:

 

 • Zelfactualisatie. Potentieel benutten. De beste versie van jezelf worden. Allemaal termen die wijzen naar hetzelfde: worden wie je kunt zijn.

   

 • We hebben het over het proces van mogelijkheden benutten en je realiteit daarmee veranderen. Wijzer, sterker, vaardiger, gelukkiger of relaxter worden bijvoorbeeld. Iets wat oneindig door kan gaan, want áltijd zijn er nieuwe mogelijkheden om te groeien en leren.

 • De essentie van potentieel: het is nog niet werkelijk. Per definitie is potentieel onvervuld, want anders was het geen potentieel maar werkelijkheid.

   

 • Jezelf ontwikkelen gaat NIET alleen over de werkcontext (beter presenteren, carrière maken, etc.). In werkelijkheid heb je potentieel op 28374 gebieden náást werk, waaronder emotionele intelligentie, gedachtenmanagement, hoofdrekenen en relaties (including die met jezelf)

Route 1 naar zelfactualisatie: Mensen die hun potentieel benutten creëren beweging

Zelfactualisatie valt of staat met één belangrijk element: energie. Om van A naar B te komen is beweging nodig. Soms letterlijk. Om een betere conditie te krijgen, zul je bijvoorbeeld je spieren aan het werk moeten zetten. Maar energie is ook bijvoorbeeld aandacht. Om meer in jezelf te gaan geloven, zul je aandacht moeten besteden aan het verbeteren van je zelfbeeld en zelfliefde.

Ook emoties en gedachten zijn een vorm van energie. (Daarom word je van intensief nadenken ook zo moe!). Om betere relaties te krijgen, zul je misschien anders moeten gaan denken over anderen en over wat het betekent om in verbinding met elkaar te staan. Het onderzoeken van je gedachten en oefenen met nieuwe denkpatronen is dan essentieel, en ja: dat vraagt energie.

Zonder investering geen winst

Energie is aandacht, tijd, geld, acties, gedachten. Energie is de keuze maken iets te veranderen, en het is de inzet om dat daadwerkelijk te doen en vol te houden. Op jezelf reflecteren vraagt energie. Een ander volledig leren accepteren zoals hij of zij is, vraagt energie. Niet in negatieve zin, maar in neutrale zin: je moet gewoon iets van beweging veroorzaken. Het hoeft geen stormvloed te zijn, want het kan evengoed de spreekwoordelijke kiezel zijn die het water laat kringelen.

Energie is een cruciale sleutel naar zelfactualisatie.

Stel jezelf dus regelmatig dit soort vragen: hoeveel energie besteed ik aan mijn groeiproces? Maak ik er tijd en aandacht voor vrij? Investeer ik in mijn persoonlijke ontwikkeling? Zet ik me ervoor in om de beste versie van mezelf te worden?

P.s. De online cursus Mindset & Meer kan een waardevolle boost geven aan je persoonlijke ontwikkeling – de lessen en werkbladen helpen je om daadwerkelijk tijd en energie aan je eigen groei te besteden.

zelfactualisatie moet op je to-do list

Route 2 naar zelfactualisatie: Mensen die hun potentieel benutten zien mogelijkheden

Wij mensen hebben een groot talent om het Rijk van Kansen niet, gedeeltelijk of vertroebeld waar te nemen.

De kans om minder stress te ervaren in je leven. De mogelijkheid om een eigen bedrijfje te beginnen. De optie om Oud-Schotse doedelzak te leren spelen. Het vermogen om écht in jezelf te gaan geloven.

We denken ‘dat lukt toch niet’ of ‘zo ben ik nu eenmaal wel/niet’ of ‘zo zijn de dingen nu eenmaal’. Of we zien de mogelijkheid überhaupt niet, omdat we er nooit aan zijn blootgesteld en zelf niet actief op zoek gaan naar nieuwe perspectieven, ideeën en manieren om te denken en leven.

Mogelijkheden zien is in veel gevallen essentieel om ze te vervullen. Als je niet weet dat Tadzjikistan een land is, kun je er ook niet naartoe reizen – het onwaarschijnlijke geval daargelaten dat je er toevallig binnenwandelt op een zonnige zaterdagmiddag.

Mogelijkheden en overtuigingen

Waarom zien we dan vaak mogelijkheden over het hoofd? Vaak door belemmerende overtuigingen: we denken dat iets toch niet voor ons is weggelegd of dat we onvoldoende talent hebben om het te realiseren. Hoe meer je identiteit in jouw ogen vaststaat, hoe minder mogelijkheden om buiten die identiteit op onderzoek uit te gaan en eruit te treden.

Overtuigingen kunnen ook over de buitenwereld gaan. Als je gelooft dat mensen in principe niet te vertrouwen zijn, heb je misschien meer moeite om je potentieel te vervullen op het gebied ‘compassie’ of ‘anderen helpen’.

Zelfactualisatie begint vaak bij zien wat mogelijk is.

Houd jezelf dus scherp op het zien van mogelijkheden door kritisch te kijken naar wat je gelooft: wat je dénkt dat zeker is over wie je bent, wat je kunt en hoe de wereld werkt. Draagt je manier van denken bij aan het benutten van je potentieel als mens, partner, ouder, kind, professional, teamgenoot? Of belemmert het je juist hier en daar? Welke mogelijkheden om te groeien zijn er waar je nog niet aan had gedacht of die spannend zijn om te erkennen?

Route 3 naar zelfactualisatie: Mensen die hun potentieel benutten durven risico's te nemen

Zelfactualisatie brengt risico’s met zich mee en wie er actief mee aan de slag wil, moet bereid zijn die te nemen. Persoonlijke groei is soms confronterend, lastig en hoogstwaarschijnlijk heb je de kans om ‘onderuit’ te gaan. 

Als je bijvoorbeeld stopt om de schuld van een bepaald patroon in een relatie bij de ander te leggen (“Hij doet altijd zus en zo en daardoor doe ik dit en dat”), zie je opeens wat jij bijdraagt aan het patroon. Misschien houd je bijvoorbeeld teveel vast aan bepaalde verwachtingen, oordelen of herinneringen. Dit inzicht kan naast bedreigend voelen ook ‘risico’s’ opleveren: de kans dat je zelf misschien iets moet veranderen of het idee dat je zelf ook ergens negatief aan bijdraagt. Andersom kan ook: erkennen dat iemand je niet helpt de beste versie van jezelf te zijn, is evengoed confronterend.

Ook iemand vertellen dat je een keuze maakt om meer in je potentieel te stappen – van een nieuwe hobby tot een andere baan – kan spannend zijn. Je loopt het risico dat je wordt afgewezen of uitgelachen, dat je project mislukt, dat het lastig wordt.

Leren omgaan met onzekerheid

Ons brein is dol op zekerheid en vindt onzekerheid maar niets: het niet zeker weten wat nodig is voor een bepaalde uitkomst en of die uitkomst überhaupt wel werkelijkheid zal worden. Het houdt graag vast aan wat het al gelooft – bijvoorbeeld dat je niet creatief bent – en vindt het niet fijn om bij te moeten stellen wat het denkt dat wel en niet mogelijk is – bijvoorbeeld minder tijd aan schermen besteden en meer aan schilderen, fotograferen of schrijven.

We stoppen mensen in hokjes zodat we ons zekerder voelen over wie we zelf zijn en wat we van de ander kunnen verwachten. Uitdagingen vermijden we soms omdat niet proberen veiliger voelt dan de onzekerheid dat we misschien wel onderuit gaan – ook al zijn die uitdagingen juist de sleutel naar zoveel groei.

Persoonlijke groei vraagt om de bereidheid bepaalde risico’s te durven nemen op gebied van je eigen gevoel van zekerheid en waarheid, op het gebied van relaties, tijd en middelen.

Zelfactualisatie vraagt om training in onzekerheid aankunnen.

Vraag jezelf regelmatig hoe (on)zeker je je voelt en op welke gebieden. Amper twijfels of onzekerheden? Dan daag je jezelf misschien onvoldoende uit om te groeien in hoe je denkt, voelt en doet. Vaak het gevoel je aan anderen aan te passen ten koste van je eigen potentieel? Dan is het misschien een idee om te oefenen met de onzekerheden aangaan die komen bij het maken van keuzes vanuit je hart.

zelfactualisatie vraagt om risico's nemen

Conclusie

Tot zover deze drie routes naar meer vervuld potentieel. Ze lopen parallel en je mag ze alle drie nemen, afwisselen, en zelfs af en toe de afslag missen.

 • Creëer beweging en investeer tijd en energie in je persoonlijke groei.
 • Onderzoek  nieuwe mogelijkheden en kijk kritisch naar wat je gelooft.
 • Neem risico’s en leer omgaan met onzekerheid.

Wat heb jij op dit moment het meest nodig in je persoonlijke ontwikkeling? Er energie aan besteden? Kritisch onderzoeken of je openstaat voor het zien en erkennen van nieuwe mogelijkheden? Onzekerheden aandurven?

Stel jezelf deze vraag en ga ermee aan de slag!

Veel succes, en vooral plezier op het pad van persoonlijke groei 🙂

Al actief  bezig met zelfactualisatie en je persoonlijke ontwikkeling of op zoek naar nieuwe manieren om dat meer te doen? Om bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen, innerlijke rust, energie of motivatie te krijgen, of minder stress, negatieve gedachten of onrust?

Vraag dan een gratis coachsessie aan, waarin je direct nieuwe ideeën en inzichten krijgt die je helpen de beste versie van jezelf te worden!

Tweewekelijks nieuwe inspiratie?

Krijg vers voer voor je mindset met de MindMemo!

Meer blogs

Voer voor je mindset?

Wil jij tweewekelijks een portie inspiratie voor jouw persoonlijke groei? Meld je dan aan voor de MindMemo

Door je e-mailadres in te vullen geef je toestemming om e-mails te ontvangen en ga je akkoord met de privacyvoorwaarden. Je gegevens worden niet gedeeld met derden en je ontvangt geen spam.