3 onbekende voordelen van sport om meer uit je leven te halen

Sterkere botten en spieren. Minder kans op allerlei ziekten. Een betere conditie. Dat sporten en bewegen goed is voor je lichaam weet je inmiddels wel. Maar bewegen kan je nog veel meer opleveren dan strakke billen en een sterk hart. Alleen staan de meeste mensen daar niet bij stil. Er zijn namelijk allerlei voordelen van sport om meer uit je leven te halen.

Sport kan je helpen om je werkgeluk te vergroten. Om meer rust in jezelf te creëren. Om je relaties te verbeteren. Om productiever en creatiever te werken. Kortom, slim sporten en bewegen kan je helpen om allerlei positieve veranderingen in je leven te realiseren – niet alleen op je zitvlak, maar op élk vlak. Hoe dat precies zit en hoe je die voordelen optimaal benut? Je leest het in dit artikel!

voordelen van sport: productiever, betere relaties, beter zelfbeeld

1. Voordelen van sport: je leert jezelf beter kennen

Als je goed oplet, zie je hoe sport spiegelt wie je bent en hoe je denkt. Tijdens het sporten kom je jezelf namelijk tegen. (Overigens geldt dat ook als je níet sport: in het uitstellen of zelfs compleet vermijden ervan.)

Sporten brengt sluimerende emoties naar de oppervlakte. Je favoriete positieve en negatieve gedachten worden uitvergroot en dus duidelijker. Je sterke punten en valkuilen komen naar voren. Overtuigingen over jezelf en hoe dingen werken dringen zich op. Je merkt hoe je omgaat met verwachtingen, tegenslagen en successen.

Hieronder staan wat voorbeelden om dit toe te lichten.

8 voorbeelden van zelfinzicht door sport

1. Sport je telkens een tijdje heel intensief, waarna je het weer een hele tijd amper doet? Dan vind je het misschien op andere vlakken in je leven ook wel lastig om focus vast te houden. Of je hebt de neiging tot alles-of-niets denken: keihard ervoor gaan óf helemaal niet in actie komen.

2. Vind je sportiviteit iets wat je nu eenmaal in je hebt of niet? Dan geloof je op andere vlakken misschien ook wel dat vaardigheden en prestaties vooral voortkomen uit talent en aanleg (fixed mindset), in plaats van oefenen en leren (growth mindset). Bekijk ook de TEDtalk van onderzoekster Carol Dweck over de growth mindset.

3. Ben je tijdens het sporten vaak onzeker of je het goed doet, of twijfel je of je het wel kunt? Dan heb je op andere vlakken misschien ook wel minder vertrouwen in je eigen kunnen dan je zou willen.

4. Wil je wel sporten maar vind je het ongemakkelijk om tussen andere mensen in de sportschool te zitten of over straat te rennen? Dan ben je misschien veel bezig met wat anderen van je denken. Dat houdt je misschien wel tegen om meer je hart te volgen?

5. Sport je veel en voel je je schuldig als je een keertje mist of iets rustiger traint? Dan ben je misschien op andere vlakken ook wel heel streng voor jezelf. Naar kwaliteit streven of ambitieus zijn is prima, maar een onredelijk hoge lat leggen en jezelf afstraffen niet (lees meer over perfectionisme).

6. Wil je wel sporten, maar weet je nooit wat? Dan heb je op andere vlakken misschien ook moeite met kiezen – en houdt dat je tegen om actie te ondernemen (en resultaten te boeken).

7. Wil je wel sporten, maar vind je het lastig om tijd te maken vanwege je relatie / kinderen / baan / vrijwilligerswerk / de kat van de buren waar je op moet passen? Dan vind je het misschien op andere vlakken ook wel lastig om voor jezelf te kiezen en te doen waar jij behoefte aan hebt en wat jou verder helpt. (Lees meer over de helpaholic.)

8. Raak je tijdens het sporten vaak gefrustreerd, boos of verdrietig? Dan komen die emoties misschien wel ergens anders vandaan – en zorgt sporten er alleen voor dat ze vrijkomen. Hoewel sport een goede uitlaatklep kan zijn, los je er niet zomaar onderliggende problemen mee op. Misschien goed om die aan te pakken.

(Weten hoe je, dankzij dit soort zelfkennis, met sport nieuwe patronen kunt oefenen? Lees deze blog met zeven redenen waarom sport goed is voor je persoonlijke groei en mentale gezondheid.)

2. Voordelen van sport: je ontwikkelt betere gewoonten

In het boek ‘The Power of Habit: why we do what we do in life and business’ beschrijft Charles Duhigg hoe gewoonten ons leven vormen (ik kan je het boek aanraden trouwens). Zo’n 40% van ons gedrag is volgens hem routinegedrag.

Sporten blijkt daarbij een zogenaamde key stone habit te zijn: een gewoonte die extreem veel invloed heeft op onze andere gewoonten. Als mensen (meer) gaan sporten – zelfs al vanaf één keer per week – gaan ze opvallend vaak ook gezonder eten, worden ze productiever op het werk, roken ze minder, hebben ze meer geduld met anderen, voelen ze zich minder gestrest en ga zo maar door.

Iets in sporten triggert dus verandering op allerlei andere vlakken die niets met sport te maken hebben. ‘Exercise spills over,’ aldus een geciteerde onderzoeker in het boek van Duhigg. Oftewel, sporten maakt andere goede gewoonten gemakkelijker. En wie wil dat nu niet?

Sporten en het overspill-effect

3. Voordelen van sport: een gezonder en effectiever brein

Nog afgezien van de voordelen van sport voor zelfinzicht en het ontwikkelen van goede gewoonten: het is gewoon goed voor je hoofd. Het helpt je om je fijner te voelen, je mentale weerbaarheid te vergoten, betere beslissingen te maken en een gezonder brein te krijgen. Ga je meer sporten? Dan is je brein blij met je! (Ook al zegt het soms iets als: ‘Ga naar huis, stop hiermee, IK WIL NIET MEER.’)

Sporten is op verschillende manieren goed voor je mentale gezondheid:

– Meer energie
Gezonder brein
– Meer geluksstofjes
– Minder stress
– Minder angstklachten
– Beter slapen
– Meer ontspanning
– Betere concentratie

Zowel mentale gezondheid als sport zijn twee gebieden waar ik veel mee heb en van weet, vandaar dat ik ook bestuurslid ben de stichting Bewegen voor je Brein. Als je meer wilt weten over de effecten van sport en bewegen op je brein, neem dan zeker eens een kijkje op www.bewegenvoorjebrein.nl.

sport voor je mentale gezondheid - poppetje

Positieve effecten in je leven

Kortom, sport levert zelfinzicht op, helpt om goede gewoonten te ontwikkelen en levert een gezonder brein op. En dat levert vervolgens wéér een heel scala aan positieve gevolgen op. Het betekent namelijk dus ook dat sport je helpt om:

  • Je relaties te verbeteren (bijvoorbeeld doordat je minder gestrest en ongeduldig bent, of doordat je beter aanvoelt wat je zélf echt wilt).
  • Effectiever te werken (bijvoorbeeld doordat je triggers van uitstelgedrag doorbreekt die je dankzij sport hebt ontdekt).
  • Je werkgeluk te vergroten (bijvoorbeeld doordat je productiever bent of je grenzen beter aangeeft).
  • Je zelfvertrouwen te vergroten (bijvoorbeeld doordat je leert dat je meer kunt dan je denkt).
  • Krachtiger in je leven te staan (bijvoorbeeld doordat sporten je in een positieve ‘flow’ brengt, waarna je diezelfde energie ook meeneemt tijdens andere activiteiten).

Dus hierbij de uitnodiging: bekijk sport eens als méér dan een manier om je broekriem een gaatje strakker te krijgen. Zie het als een manier om meer uit je leven te halen – op álle levensgebieden. En het mooie is: als je er zó naar gaat kijken, kun je zomaar eens wat extra motivatie krijgen om je sportschoenen aan te trekken…

Om de week nieuwe inspiratie?

Krijg voer voor je mindset met de MindMemo!

Meer blogs

Voer voor je mindset?

Wil jij tweewekelijks een portie inspiratie voor jouw persoonlijke groei? Meld je dan aan voor de MindMemo

Door je e-mailadres in te vullen geef je toestemming om e-mails te ontvangen en ga je akkoord met de privacyvoorwaarden. Je gegevens worden niet gedeeld met derden en je ontvangt geen spam.