De cirkel van realiteit: mogelijkheden zien én geloven

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter
Share on whatsapp
Leestijd
7 minuten

De gedachte om te gaan ondernemen was nog nooit in me opgekomen. Ik groeide op in een 9-5 omgeving en het idee was ook op een andere manier nog niet echt op mijn pad gekomen. De optie om voor mezelf te beginnen bestond voor mij niet, omdat ik hem niet zag.

Toen ik eenmaal mijn eerste baan had, plopte de gedachte al snel een keer in mijn hoofd op. “Ik zóu voor mezelf kunnen beginnen…” Het was een beetje vergelijkbaar met het spontane idee om een pop-up karaokeshow in een overvolle stiltecoupé te beginnen: een hersenspinsel dat je niet echt serieus neemt (hoop ik).

Toch was het zaadje geplant. De gedachte plopte vaker op – zoals gedachten vaak doen als ze eenmaal voor het eerst gedacht zijn. Het idee voelde steeds serieuzer. “Ik zou het eigenlijk écht kunnen doen..” Het werd een ware mogelijkheid en kwam daarmee in mijn realiteit. Na een tijdje besloot ik deze mogelijkheid te verzilveren. Niet omdat dat moest en zou. Maar wel omdat ik de mogelijkheid zag en erin geloofde – en daardoor een weloverwogen keuze kon maken.

De kracht van mogelijkheden

Je hebt vast weleens momenten gehad waarop je na een gesprek, boek of ingeving opééns mogelijkheden zag die je daarvoor nog niet zag. Dat voelt best goed. Maar je kent ook wel die momenten waarop je juist totaal geen mogelijkheden zag. Geen oplossingen voor een probleem. Of het gevoel: “Dat kan ik niet.” Of: “Dat is niet voor mij weggelegd.”

Het verbreden van je blik van ‘wat is’ naar ‘wat kan zijn’ is essentieel voor je persoonlijke groei. Nee: je hoeft niet álles te weten en van álles te geloven dat het kan. Maar het is wel fijn om te weten hoe je afkomt van niet-weten-dat-het-kan en niet-geloven-dat-het-kan – als je dat wilt.

De cirkel van realiteit

Het verkennen en gaan geloven van nieuwe mogelijkheden begint bij het begrijpen van je ‘cirkel van realiteit’.

Kijk hier maar eens naar:

cirkel van realiteit en mogelijkheden

1) Wat al is: alle verzilverde mogelijkheden
Het begint allemaal bij wie je bent en hoe je leven of wereld eruitziet in jouw ogen. Je bent zelfverzekerd, goed in presenteren en sporti.. Saai voorbeeld. Je bent onzeker, hebt spreekangst en een net iets bovengemiddelde hoeveelheid buikvet. Dat is (jouw beeld van) wie je bent. Deze mogelijkheden zijn al ‘verzilverd’ tot feiten, meningen en BMI’s.

2) Huidige realiteit: wat jij als ‘echt mogelijk’ beschouwt
Buiten wat nu al bestaat heb je een bepaald beeld en gevoel bij wat mogelijk is voor jou en je leven. Dat is je huidige realiteit, of de mogelijkheden-lens waardoor je kijkt. Dit is dus niet wat al werkelijkheid is, maar het totaal van alle opties die jij ziet.

De mogelijkheid om de biografie van Vladimir Poetin te lezen. Om op vakantie te gaan naar Italië. Om gelukkiger te worden dan je nu bent (al dan niet terwijl je in het Colosseum de Poetins biografie leest. Wie weet.).

poppetje dat nieuwe mogelijkheden ziet

3) Potentiële realiteit: wat jij nog niet als echt mogelijk ervaart

Buiten onze huidige realiteit ligt onze potentiële realiteit: mogelijkheden die je kúnt gaan zien en geloven, maar waarvan je dat nog niet doet omdat:

  • Je ze gewoon nog nooit hebt gezien (zoals het beginnen van je eigen kattendansstudio).
  • Je ze wel hebt gezien maar nog niet als ‘echt mogelijk’ ervaart (zoals elke dag sporten).

Nieuwe mogelijkheden creëren

Je cirkel van realiteit rek je op door mogelijkheden te gaan zien en dan te gaan voelen. Van [optie onbekend] naar ‘dit kán!’ Een stukje van de potentiële realiteit wordt dan onderdeel van jouw huidige realiteit. Niet dat je als een dolleman mogelijkheden moet gaan zitten bedenken en er zoveel mogelijk moet realiseren. Maar meer inzicht en geloof in wat mogelijk is? Dat is in mijn ogen een groot cadeau aan jezelf en de wereld (en wellicht de kattenpopulatie).

je realiteit vergroten en meer mogelijkheden zien

Stap 1: de nieuwe mogelijkheid zien

Alle intentionele groei begint bij bewustzijn. Het is als je dode hoek in de auto: je hebt geen idee wat zich daar afspeelt, totdat je goed om je heen kijkt en constateert dat een dronken toerist op een opgevoerde segway op het punt staat je in te halen.

Je bewustzijn vergroot je door goede vragen te stellen, zoals: wat is eigenlijk het plaatje dat ik heb van mezelf en ‘een geslaagd leven’?  Wat houdt me tegen om keuzes te maken die me gelukkig maken? Investeren in (zelf)inzicht is in mijn ogen belangrijk voor een betekenisvol leven.

Je kunt daarbij ook wat-als-gedachtenexperimenten doen. Wat zou ik doen als alle mensen in mijn omgeving robots zonder meningen en verwachtingen zouden zijn? Zou ik dan andere keuzes maken? Welke gedachten zou ik hebben als … ik 100% vertrouwen in mijn toekomst zou hebben?

Een andere manier om je bewustzijn te vergroten is door volop te leren. Ik kan uren praten over leren. Ik HOUD ervan en geloof dat het een van de meest waardevolle manieren is om te groeien, ontdekken, léven. Boeken, films, podcasts, trainingen, gesprekken: er zijn talloze manieren om je te verdiepen en je bewustzijn te vergroten.

poppetje leest boek en ziet nieuwe mogelijkheden

Een leuke oefening? Schrijf vijf mogelijkheden op over jezelf, je werk, je bedrijf of je leven waar je nog nooit echt aan hebt gedacht. Geef je creatieve brein vrij spel. Parkeer spelbrekende gedachten zoals: HOE DAN?! DIT IS WAANZIN. Die zijn saai.

Stap 2: In de mogelijkheid geloven

Maar bewustzijn is niet genoeg. Laten we weer even teruggaan naar de kattendansstudio. Dat deze gedachte door mijn brein zwermt, betekent nog niet dat ik daadwerkelijk voel dat ik dit een echte mogelijkheid is.

Je hebt weten dat iets kan en je hebt vóelen dat iets kan. Je moet ervan overtuigd zijn dat een mogelijkheid oprecht mogelijk is. Anders wordt deze nooit onderdeel van je realiteit.

Als je nooit sport en daar totaal niet mee bezig bent, dan maakt de mogelijkheid ‘sporten’ geen onderdeel uit van je realiteit. Totdat je op een dag met iemand praat die een spreekwoordelijk vuurtje in jou aansteekt. De gedachte plopt in je op: “Ik zóu kunnen gaan sporten.” Soms hoef je een gedachte maar éénmaal te denken en je gelooft direct in de realiseerbaarheid ervan. Maar vaker gebeurt het dat je brein eerst liefdevol de gedachte afwijst, zoals met: NEE, BEN JE GEK.

Dan komt het echte werk: gaan voelen dat het mogelijk is. En dat is een proces.

Hoe je dat doet? Door jezelf vaker bloot te stellen aan de mogelijkheid. Denk de gedachte vaker – ook al geloof je hem nog niet. Ons brein werkt met herhaalrecepten: hoe vaker je iets denkt, hoe meer je erin gaat geloven. Schrijf over de nieuwe mogelijkheid, praat erover, visualiseer erover. Omring je met mensen die je laten zien dat de mogelijkheid daadwerkelijk een mogelijkheid is. Met sporters bijvoorbeeld. Of, in mijn geval anderhalf jaar geleden: door mensen op te zoeken die een eigen bedrijf waren begonnen.

praten met anderen helpt om nieuwe mogelijkheden te zien

Je nieuwe realiteit

Voor sommige mogelijkheden stopt de reis hier. Er zijn grenzen aan wat je kunt geloven dat mogelijk is. Ik schat de kans bijvoorbeeld vrij klein dat ik in een roze tutu op de maan zal dansen. (Mocht jij hier potentie in zien: voel je vrij om dit idee te jatten.) Maar met veel mogelijkheden zul je merken dat je er best in kunt gaan geloven, als je daar tijd en energie in investeert.

Als je de nieuwe mogelijkheid ziet én gelooft, wordt deze onderdeel van je realiteit. Niet dat je hem per se hoeft te realiseren – je hoeft niet alles te doen of worden wat in theorie kan. Maar je kiest dan op basis van je eigen overwegingen – niet omdat je het gewoon niet zag of er niet in geloofde. Je kúnt je eigen bedrijf beginnen. Je kúnt dagelijks sporten. Je kúnt meer rust in jezelf vinden. 

 

keuzes maken op basis van mogelijkheden zien

Zien wat mogelijk is en voelen dat het mogelijk is: de snelweg naar het vervullen van potentieel. Kansen om ons te ontwikkelen tot wie we kunnen zijn als mens, team of organisatie.

Welke nieuwe mogelijkheid kun jij toelaten in je leven? Van welke mogelijkheid denk je dat deze positieve impact op je leven zou hebben maar gelóóf je nog niet dat het echt kan?

Vergroot je bewustzijn en werk aan geloven in wat kan.

En ach, anders kun je altijd nog een pop-up karaokeshow in de stiltecoupé beginnen. Wie weet.

Actief aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling en het creëren van nieuwe mogelijkheden? Stappen zetten op het gebied van bijvoorbeeld balans, mentale gezondheid of het volgen van je dromen? Boek hier je gratis coach-sessie voor nieuwe inzichten en tools die je verder helpen!

Voer voor je mindset?

Wil jij elke week een goed idee en een portie inspiratie voor jouw persoonlijke groei? Meld je dan aan voor de MindMemo.