Het “Is dit het nou”-gevoel: verjaag de sleur uit je leven

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter
Share on whatsapp
Leestijd
6 minuten

Vroeg of laat krijgen veel mensen dit gevoel: is dit het nou? Als je dat zou tekenen, ziet het er ongeveer zo uit:

Is dit het nou en het gevoel stil te staan in je leven

Drijvend in een Kabbelend Beekje. Dus.

In deze trage stroom lauwwarm water heb je het gevoel rond te dobberen zonder duidelijk te weten waarheen. Of je weet vaag wel waar je naartoe wilt, maar blijft hangen in termen van “ooit…”, “als de kinderen uit huis zijn…” en “wanneer ik veel geld heb…”. Onder het mom van “ach, zo erg is het ook weer niet” wacht je op het goede moment dat nooit komt.

Het Kabbelende Beekje voelt niet heel naar. Het is er best oké. Een beetje op de automatische piloot hier, een beetje aanmodderen daar. Gewoon, omdat de dingen nu eenmaal gaan zoals ze gaan. En zo kabbel je rustig verder.

Misschien denk je nu: prima toch, luchtbedje en cocktail erbij… Maar vergis je niet. Het Kabbelende Beekje heeft niets te maken met relaxed zijn of balans. Het gaat over een gebrek aan richting en intentie. Het gaat over ronddrijven zonder te sturen, over voortgestuwd worden zonder echt te kiezen. Dobberen zonder te weten waarnaartoe – of waarom of hoe.

Is-dit-het-nu-gevoel: werk en liefde

Het Kabbelende Beekje kent verschillende varianten. Zoals in de liefde. Dan is het bijvoorbeeld een relatie die je niet brengt wat je eigenlijk zoekt. Maar waarin je toch gezapig samen blijft ronddobberen.

is dit het nu gevoel relatie

Of je hebt een baan die je niet gelukkig maakt. Maar stoppen? Véél te veel argumenten om dat niet te doen. Dus kabbel je lijdzaam door.

is dit het nu gevoel werk

Maar het gevoel van ‘’Is dit het nu?’’ kan breder zijn dan alleen in de liefde of op werkgebied. Misschien gaat het over je hele leven op dit moment. Denk je ’s avonds in bed vaak: ik twijfel of vandaag er echt toe deed..? Of heb je regelmatig op zondagavond het gevoel: ik weet niet of deze week een verschil heeft gemaakt…? Of dat je op oudjaarsavond denkt: wat heb ik eigenlijk gedaan dit jaar…? Welkom in het Kabbelende Beekje. Weer een dag, week, jaar voorbij – niet vanuit flow, maar vanuit stilstand en een gebrek aan diepgang en ontwikkeling.

Want juist die kalmte van het gekabbel en het gebrek aan groot drama en doffe ellende maakt dit gekabbel zo gevaarlijk. Want daardoor blijf je gemakkelijker hangen en verander je niets. Maar écht het meest uit jezelf halen? Je leven inrichten op jouw voorwaarden? Nope. Dat gebeurt niet in het Kabbelende Beekje. Hier regeren de sleur en 24/7 in je comfort zone. Van het gevoel niet vól te leven, niet echt aan te staan.

Van koers veranderen in je leven

En voor dat gevoel zijn we niet gemaakt. Daarom voelen veel mensen diep vanbinnen wel dat ze op een of ander levensgebied in een kabbelfase zijn beland. Of er misschien al best lang in zitten. Maar meestal triggert dat verstopte gevoel onvoldoende om in actie te komen en dingen te veranderen. Want om dat te doen, moet je echt naar binnen kijken. En dat doe je liever niet, want dat beekje voelt toch wel veilig. Comfortabel. Rustig. En aan de kant klimmen? Dat is lastig. Spannend. Kost moeite. En dus blijven veel mensen kabbelen. Soms jaren of zelfs decennia.

Totdat...

levenscrisis voor de deur

… het leven voor de deur staat. Het brengt iets voor je mee:

 • Ontslag
 • Relatiecrisis
 • Iemand gaat dood
 • Ziekte
 • Je bankrekening wordt geplunderd door de maffia
 • Alles tegelijk (Ja, dat kan. Dan heb je wel een beetje pech.)

En dan...

Word je even flink wakker geschud door het leven. Je kijkt eens goed naar jezelf en je leven en bedenkt: waar sta ik eigenlijk? Hoe wil ik mijn leven eigenlijk echt leiden? Doe ik wat ik moet doen? Ben ik wie ik wil zijn? Waar ga ik heen?

Als je dan écht kijkt, zie je dat op het een of andere levensgebied niet gaat zoals je wilt. Als je écht voelt, weet je dat je het anders wilt. Dat het tijd is voor verandering en nieuwe ontwikkelingen. Je voelt dat je stappen wilt zetten die je tot nu toe niet durfde te zetten.

En dan, na de ergste hectiek van de relatiecrisis / rouwperiode / geplunderde rekening, komt het grote keuzemoment:

je leven veranderen na crisis

Sommige mensen kijken snel weer weg en blijven kabbelen. De stappen naar verandering voelen te zwaar, te heftig, te veel. Of ze weten niet hoe het anders zou moeten en gaan niet op zoek naar antwoorden.

Maar je kunt ook besluiten dat er meer is. Dat je die lastige stappen tóch gaat zetten, omdat je voelt dat het anders kan en moet.

En jij?

Het goede nieuws is dat je niet hoeft te wachten tot de maffia je bankrekening plundert of je baas met je ontslagbrief aan komt zetten. Onderzoeken of je leeft zoals je wilt leven? Daar kan je nu mee beginnen. Ja, nú. Dat bespaart een hoop ellende, tijd en energie.

En nee, het tegenovergestelde van het Kabbelende Beekje is geen avontuurlijk rock-and-roll-leven. De tegenhanger is geen wildwaterbaan, maar een leven met intentie en diepgang. Met voelen waar je staat en waar je heen wilt, waar voor jou geluk en voldoening liggen. En die richting vervolgens ‘leven’. Van koers bepalen naar koers zetten en behouden.

Dus. Kijk eens echt naar jezelf. Waar sta jij nu? Sta jij hier of daar in een Kabbelend Beekje? In je relatie, in je werk, met je gezondheid, met je eigen persoonlijke ontwikkeling? Of misschien op meerdere vlakken?

En heeft het leven toch net op je deur geklopt met een of andere crisis? Ook dan is de keuze aan jou. Welk hokje vink jij aan? Kies jij optie A of B? Blijf jij kabbelen of besluit je het roer steviger in handen te nemen? It’s up to you.

Checklist kabbelend beekje

Denk je weleens (of best vaak):

 • Jeetje, de jaren glijden voorbij zonder dat ik het doorheb.
 • Pff, de dag begint weer.
 • Pff, weer een dag overleefd.
 • Vólgend jaar ga ik echt aan de slag met gezond leven / mijn droombaan vinden / mezelf (kruis aan wat van toepassing is)
 • Ik leef meestal in de waan van de dag.
 • Wat gebeurde er toch ook alweer vorig jaar…
 • Mijn relatie staat stil.
 • Ik sta niet echt áán.

Een “hmhm” bij sommige vragen? Of een “ik weet niet..”? 

Bedenk dan eens of je toe bent aan nieuwe stappen. Hoe spannend dat misschien ook is. Hoe zou jij meer uit jezelf en je leven kunnen halen?

 

Wekelijks nieuwe inzichten?

Meld je aan voor de gratis MindMemo en krijg elke week een portie voer in je mailbox voor een betere mindset.

Door je e-mailadres in te vullen schrijf je je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en ga je akkoord met onze privacyvoorwaarden. We delen je gegevens niet met derden. Uitschrijven kan altijd. Spam-vrij.