Vroeg of laat krijgen veel mensen dit gevoel: is dit het nou? Een gevoel van verveling of sleur sluipt in je leven. De automatische piloot neemt het langzaam over. De waan van de dag waait door je dagen heen.
Het voelt als drijven in een Kabbelend Beekje. In deze trage stroom lauwwarm water dobber je rond zonder duidelijk te weten waarheen. Weer een dag, week, maand voorbij – niet vanuit flow, maar vanuit een gebrek aan diepgang, ontwikkeling, voldoening.
Of misschien weet je vaag wel waar je naartoe wilt – zoals betekenisvoller werk, verdieping in je relatie, een gezonder lichaam – maar denk je: ‘Ooit….’ Of: ‘Als ik meer tijd / geld / energie / inspiratie heb…’. En zo, onder het mom van ‘ooit’ en ‘als’ wacht je op het juiste moment om te stoppen met kabbelen. Een moment dat nooit komt.

Kabbelende Beekjes kunnen trouwens door verschillende levensgebieden lopen. Een relatie waarin sleur de boventoon voert, terwijl groei, verdieping en plezier naar de achtergrond zijn verschoven. Werk waarin je niet je potentieel vervult. Of je persoonlijke ontwikkeling die zo stil als een steen staat.


Is dit het nou? Herken de sleur
- De jaren glijden voorbij zonder dat ik er erg in heb, ze lijken allemaal op elkaar.
- Pff, de dag begint weer.
- Pff, weer een dag overleefd.
- Volgend jaar ga ik écht aan de slag met gezond leven / betekenisvoller werk vinden / meer in mezelf geloven / die creatieve droom uitvoeren.
- Ik leef in de waan van de dag.
- Ik word geleefd.
- Mijn relatie / ontwikkeling staat stil.
- Mijn [werk / leven / relatie] is saai.
Een of meerdere vragen met ‘ja’ beantwoord? Dan is het misschien tijd om jezelf uit een Kabbelend Beekje te hengelen. Maar eerst: waarom is dat vaak zo moeilijk?
De valkuil van oké
Uit zo’n Kabbelend Beekje klimmen is vooral lastig omdat het er comfortabel is. Veilig. De grote valkuil van oké. Daardoor blijf je er gemakkelijker in hangen en verander je niets. Veel mensen voelen onbewust wel dat ze op een bepaald gebied in een kabbelfase zijn beland, maar eerlijk in de spiegel kijken? Dingen veranderen? Dat vraagt energie en moed. Het is spannend. Kost moeite. En dus blijven veel mensen kabbelen. Soms jarenlang of zelfs langer.
Misschien denk je nu: “Prima toch, luchtbedje en cocktail erbij…” Maar het Kabbelende Beekje heeft niets te maken met ontspanning of in balans zijn. Het gaat over een gebrek aan richting, passie en intentie. Het gaat over ronddrijven zonder te sturen, voortgestuwd door het dagelijks leven.
Dat is geen oordeel; ik heb zelf ook gedobberd in het Kabbelende Beekje. Wat het wel is? Een uitnodiging om er iets aan te doen. Want écht het beste uit jezelf halen en overmatige sleur gaan slecht samen.
Ontsnappen aan 'is dit het nou?'
Manier 1: wachten op de crisis
- Relatieproblemen
- Verlies, zoals een overlijden
- Ontslag of problemen op werk
- Ziekte
- Een andere grote tegenslag.
Manier 2: verandering uit eigen beweging
Je hóeft natuurlijk niet te wachten op zo’n persoonlijke crisis. Deze quote van Jack Welch zegt alles: “Change before you have to.”
Dat vraagt allereerst een eerlijke blik in de spiegel. In welke elementen van mijn leven ervaar ik sleur of een gevoel van ‘is dit het nou?’ Daarna bedenk je waarom, wat en hoe je in actie komt.
Waarom
Waarom is het belangrijk hier iets aan te doen? Wat gebeurt er als ik doorkabbel? Welke positieve uitkomsten zijn er mogelijk er als ik er wél iets aan doe?
Wat?
Vervolgens kies je een vervolgstap. Wat wil ik? Wat ga ik doen? Het kan even duren voordat je deze antwoorden hebt. Erover schrijven, praten, lezen of bijvoorbeeld persoonlijke begeleiding zoals coaching kan je daarbij helpen.
Hoe?
De sleur doorbreken doe je bijvoorbeeld door het aanbrengen van meer:
- Variatie. Hoe kun je voor meer afwisseling zorgen? Iets nieuws proberen? Je vaste gewoonten omgooien? Iets onverwachts doen?
- Uitdaging. Hoe kun je wat meer je comfortzone verlaten? Een nieuw doel stellen? Iets moeilijks leren?
- Intentie: Hoe kun je meer betekenisvol bewustzijn aanbrengen? Richting bepalen door na te denken hoe je je wilt voelen, hoe je wilt bijdragen of wie je wilt zijn?
- Passie: Hoe kun je meer plezier en enthousiasme creëren op dit gebied? Waar geniet je wél van en hoe bouw je dat uit? Hoe kun je het leuker maken?
Tot slot een belangrijke reminder: soms nemen we de waardevolle dingen in het leven teveel voor lief. Daarom helpt het om bewust dankbaarheid te ‘beoefenen’. Voor welke elementen uit die ‘sleur-situatie’ ben je dankbaar? Stel dat morgen opeens jouw ‘object van sleur’ weg was, zoals je baan, relatie of huis. Wat zou je dan missen? Waarvan zou je het gevoel hebben dat je het onvoldoende gewaardeerd hebt?
Dit zeg ik niet zodat je blijft hangen in een destructieve situatie, maar omdat we soms nog weleens vergeten dat er óók heel veel goed is. Dankbaarheid voor wat je nu hebt en toewerken naar wat nog kan komen, gaan in mijn ogen prima samen.
Hopelijk heeft dit artikel je geholpen met wat nieuwe ideeën en handvatten. Als je het mij vraagt: het leven is te kort en te waardevol om lange tijd te leven vanuit een knagend gevoel van ‘is dit het nou?’.
Misschien weet je nog niet precies hóe, maar er zijn altijd mogelijkheden om meer betekenis, richting en zin te creëren. Het begint met een eerste stap – een blog, een gesprek, een vraag die je jezelf stelt. Veel succes!