Het “Is dit het nou”-gevoel: verjaag de sleur uit je leven

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter
Share on whatsapp

Vroeg of laat krijgen veel mensen dit gevoel: is dit het nou? Een gevoel van verveling of sleur sluipt in je leven. De automatische piloot neemt het langzaam over.

Het voelt als drijven in een Kabbelend Beekje. In deze trage stroom lauwwarm water dobber je rond zonder duidelijk te weten waarheen. Weer een dag, week, maand voorbij – niet vanuit flow, maar vanuit stilstand en een gebrek aan diepgang en ontwikkeling.

Of misschien weet je vaag wel waar je naartoe wilt – betekenisvoller werk, verdieping in je relatie, gezonder lichaam – maar denk je: “Ooit…”. Of: “Als ik meer tijd / geld / energie / inspiratie heb…”. Zo wacht je op ‘het juiste moment’ om te stoppen met kabbelen en positieve stappen te zetten. Een moment dat nooit komt.

Is dit het nou - poppetje in het water als sleur

Kabbelende Beekjes kunnen trouwens door verschillende levensgebieden lopen. Een relatie waarin sleur de boventoon voert, terwijl groei, verdieping en plezier naar de achtergrond zijn verschoven. Werk waarin je niet je potentieel vervult. Of je persoonlijke ontwikkeling staat stil; je kijkt meer naar de tv dan dat je je (zelf)kennis en vaardigheden vergroot.

Is dit het nou werk - poppetje in kabbelend beekje

Is dit het nou? Herken de sleur

Herken jij bij jezelf een Kabbelend Beekje? Heb je weleens gedachten zoals:
 • De jaren glijden voorbij zonder dat ik er erg in heb, ze lijken allemaal op elkaar.
 • Pff, de dag begint weer.
 • Pff, weer een dag overleefd.
 • Vólgend jaar ga ik echt aan de slag met gezond leven / betekenisvoller werk vinden / mezelf ontwikkelen.
 • Ik leef in de waan van de dag.
 • Mijn relatie staat stil.
 • […] is saai.

Dan is het tijd om daar iets aan te doen. Maar waarom is dat vaak zo moeilijk?

De valkuil van oké

Uit zo’n Kabbelend Beekje klimmen is vooral lastig omdat het er comfortabel is. Veilig. De grote valkuil van oké. Daardoor blijf je er gemakkelijker in hangen en verander je niets. Veel mensen voelen onbewust wel dat ze op een bepaald gebied in een kabbelfase zijn beland, maar eerlijk in de spiegel kijken? Dingen veranderen? Dat vraagt energie en moed. Het is spannend. Kost moeite. En dus blijven veel mensen kabbelen. Soms jarenlang of zelfs langer.

Misschien denk je nu: “Prima toch, luchtbedje en cocktail erbij…” Maar het Kabbelende Beekje heeft niets te maken met ontspanning of in balans zijn. Het gaat over een gebrek aan richting, passie en intentie. Het gaat over ronddrijven zonder te sturen, voortgestuwd door het dagelijks leven.

Dat is geen oordeel; ik heb zelf ook gedobberd in het Kabbelende Beekje. Wat het wel is? Een uitnodiging om er iets aan te doen. Want écht het meest uit jezelf halen en sleur gaan slecht samen.

Ontsnappen van 'is dit het nou?'

Een patroon van sleur kun je doorbreken op verschillende manieren. Eerst de minst leuke manier.

Manier 1: wachten op de crisis

Veel mensen ontsnappen pas uit een Kabbelend Beekje als er een crisis aanbreekt, zoals:
 • Relatieproblemen
 • Verlies, zoals een overlijden
 • Ontslag of problemen op werk
 • Ziekte
 • Een andere grote tegenslag.
Je wordt even flink wakkergeschud door het leven. Hoe pijnlijk zo’n crisis ook is, het is een mooi moment voor reflectie. Waar sta ik eigenlijk op dit moment? Volg ik mijn eigen pad of het Gebaande Pad? Ben ik wie ik wil zijn? Waar ga ik heen?
 
Misschien merk je dat je op bepaalde gebieden aan het kabbelen was. Dat het tijd is voor nieuwe ontwikkelingen.
 
En dan is de vraag: wat doe je? Sommige mensen kijken snel weer weg, blijven kabbelen. Verandering voelt te zwaar of moeilijk. Of ze weten niet ‘hoe’ en gaan ook niet op zoek naar antwoorden. Tot de volgende crisis aanbreekt..
 
Maar je kunt ook besluiten dat er meer is. Dat je wilt ontdekken wat er gebeurt als je uit het Kabbelende Beekje stapt. Omdat je voelt dat het anders kan en moet.
 

Manier 2: verandering uit eigen beweging

Je hóeft natuurlijk niet te wachten op zo’n persoonlijke crisis. Deze quote van Jack Welch zegt alles: “Change before you have to.” Dat vraagt allereerst een eerlijke blik in de spiegel. In welke elementen van mijn leven ervaar ik sleur of “is dit het nou?” Daarna bedenk je waarom, wat en hoe je in actie komt.

Waarom

Waarom is het belangrijk hier iets aan te doen? Wat gebeurt er als ik doorkabbel? Welke positieve uitkomsten zijn er mogelijk er als ik er wél iets aan doe?

Wat?

Vervolgens kies je een vervolgstap. Wat wil ik? Wat ga ik doen? Het kan even duren voordat je deze antwoorden hebt. Erover schrijven, praten, lezen of natuurlijk coaching kan je daarbij helpen.

Soms kies je voor een complete ‘koerswijziging’: van baan, relatie of huis wisselen bijvoorbeeld. Maar je kunt ook kijken hoe je binnen die baan, relatie of huis stopt met kabbelen.

Hoe?

De sleur doorbreken doe je bijvoorbeeld door het aanbrengen van meer:

 • Variatie. Hoe kun je voor meer afwisseling zorgen? Iets nieuws proberen? Je vaste gewoonten omgooien? Iets onverwachts doen?
 • Uitdaging. Hoe kun je wat meer je comfortzone verlaten? Een nieuw doel stellen? Iets moeilijks leren?
 • Intentie: Hoe kun je meer betekenisvol bewustzijn aanbrengen? Richting bepalen door na te denken hoe je je wilt voelen, hoe je wilt bijdragen of wie je wilt zijn?
 • Passie: Hoe kun je meer plezier en enthousiasme creëren op dit gebied? Waar geniet je wél van en hoe bouw je dat uit? Hoe kun je het leuker maken?

Tot slot een belangrijke reminder: soms nemen we de waardevolle dingen in het leven teveel voor lief. Daarom helpt het om bewust dankbaarheid te ‘beoefenen’. Voor welke elementen uit die ‘sleur-situatie’ ben je dankbaar? Stel dat morgen opeens die hele situatie weg was – zoals je baan, relatie of huis. Wat zou je dan missen? Waarvan zou je spijt hebben dat je het onvoldoende gewaardeerd hebt?

Hopelijk heeft deze blog je geholpen met nieuwe inzichten en handvatten! Het leven is te kort (en waardevol) om het ‘Is dit het nou?’-gevoel te tolereren. Er zijn altijd mogelijkheden om meer betekenis, richting en zin te creëren! Wil je begeleiding in een 1-op-1 setting om die mogelijkheden te ontdekken? Misschien is coaching iets voor jou, zodat je lekkerder in je vel zit en het beste uit jezelf haalt.

Voer voor je mindset?

Wil jij elke week een goed idee en een portie inspiratie voor jouw persoonlijke groei? Meld je dan aan voor de MindMemo.