Van crisis naar groei: reflecteren en verbeteren

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter
Share on whatsapp

Word jij ‘s ochtends weleens wakker met de gedachte: “Ah, ik hoop dat er vandaag eens een lekkere crisis uitbreekt!” Waarschijnlijk niet. Maar aangezien je een levend mens bent – en samen met miljarden andere mensen op een rots door het heelal vliegt – komen er onvermijdelijk momenten waarop je toch in een of andere crisis belandt. Soms van persoonlijke aard, zoals een werk- of relatiecrisis. En soms een maatschappelijk crisis die doorwerkt in je eigen leven, zoals de coronacrisis.

Leuk? Nee. Maar feit is wel: áls die crisis er eenmaal is, betekent het een ultieme kans voor groei. Hoe benut je die kans? Hoe transformeer je een overgelopen emmer tot een bad vol mogelijkheden? Dat lees je in deze blog. Daarbij neem ik je mee naar deze drie fases:

 1. Crisis.
 2. Reflectie.
 3. Actie.

Fae 1: de crisis

Iedereen herkent het wel: soms gaan de dagen voorbij zonder dat je echt reflecteert of dingen verbetert. Je kabbelt voort in die relatie of baan. Je tolereert die negatieve gedachten of gevoelens van stress of onrust. Of alles gaat ‘gewoon wel prima’, maar écht veel intentie, passie of groei zit er niet in je leven. Tijd voor bezinning? Niet zo. Jezelf uitdagen om uit je comfortzone te gaan? Niet echt.

Tot de crisis komt, die je losbreekt uit de waan van de dag.

Soms groots en overweldigend. De ontslagbrief op de mat. De geliefde die weggaat. De ziekte die zich aandient. Alles staat direct op z’n kop.

Maar soms is de crisis sluipend en knagend. Je hoort een eerste gefluister vanuit je hart: “Ik wil iets anders dan dit..” Of je wordt op een dag wakker met de gedachte: “En nu is het genoeg.”

Ontstaat een crisis dan alleen als er ‘iets niet goed zit’? Nee. Het kan natuurlijk ook dat je leven wél vol intentie, reflectie en groei zit, maar dat er opeens iets gebeurt wat flexibiliteit, veerkracht of creativiteit van je vraagt (zoals de coronacrisis). Of er gebeurt iets wat gewoon verdrietig is, zoals een overlijden. Ook die situaties kunnen een enorme bron van verdieping zijn, en nodigen je uit om naar fase 2 te gaan: reflectie.

crisis doorbreekt waan van de dag

Fase 2: reflectie

In welke vorm de crisis ook komt, ze heeft het unieke vermogen om de belangrijke vragen voor je neus te duwen. Ze zet je stil, schudt je wakker en blijkt een glasheldere spiegel. En zo nodigt de crisis je uit om eens van een afstandje naar jezelf en je leven te kijken. Zoals acteur Ryan Renolds zegt: 
 
“Any kind of crisis can be good. It wakes you up.”
 
Maar: welke vragen kun je jezelf nu het best stellen?
 

1) Reflecteren op het ontstaan of verergeren van de crisis

Denk aan vragen zoals:
 • Wat is het precies aan deze situatie dat ik zo lastig of ongemakkelijk vind? Wat vertelt dat me?
 • Waaraan had ik meer aandacht kunnen besteden?
 • Wat vertelt het ontstaan van deze situatie me over mezelf of over hoe mijn leven eruitziet?
 • Welke keuzes hebben bijgedragen aan het ontstaan van deze situatie?
Soms heb je geen actieve rol gehad in het ontstaan van een crisis, bijvoorbeeld als een dierbare plots overlijdt. Maar vaak kun je ook dán door reflectie leren en groeien – je ontdekt bijvoorbeeld dat je eigenlijk meer had willen samenzijn met die persoon, of je anders had willen opstellen.
 

2) Reflecteren op je groeiproces en de toekomst

Denk aan vragen zoals:

 • Wat kan ik in deze situatie leren? 
 • Wat ligt binnen mijn cirkel van invloed om eenzelfde crisis in de toekomst te voorkomen?
 • Welke aannames of gedachten over mezelf of het leven moet ik loslaten om meer voluit te gaan leven? En wat zou me juist helpen om juist wél te geloven?
 • Wat kan ik anders doen om niet alleen een nieuwe crisis te helpen voorkomen, maar om zelfs naar een nieuw level te gaan qua bewustzijn, mindset, gewoonten, verbinding, impact?
poppetje heeft inzicht voor spiegel

Fase 3: actie

Om een crisis écht te benutten voor je ontwikkeling, zal je in de meeste gevallen in actie moeten komen om de opgedane inzichten daadwerkelijk te benutten. Want nadat de crisis je heeft uitgenodigd om jezelf waardevolle vragen te stellen, daagt ze je uit om vanuit de antwoorden actie te ondernemen. Om nieuwe stappen te zetten, kleine of grote veranderingen door te voeren. Om anders te gaan denken of doen voor een beter leven, voor jezelf, anderen of de aarde.
 
Dit betekent vooral dat je jezelf deze vraag stelt: 
 
Kijkend naar de antwoorden uit mijn reflectieproces, welke stappen wil ik zetten richting positieve veranderingen?
 
Soms zijn dat grote stappen; je wilt misschien je hele loopbaan, relatie of leefstijl omgooien, of meer zingeving in je leven creëren. Maar het kunnen net zo goed kleinere stappen zijn: je wilt je weekenden anders gaan invullen, meer tijd gaan besteden aan je persoonlijke groei of stoppen met dat ene project.
 
Het belangrijkst in deze fase is dat je iets dóet met de inzichten die de hele ervaring je heeft gebracht. Je kent vast wel iemand die tijdens een persoonlijke crisis zegt: “Oh, eigenlijk loop ik nu tegen precies hetzelfde aan als toen en toen – ik herinner me opeens de inzichten van toen weer, maar heb er helaas niet echt iets mee gedaan..” Misschien heb je dat zelf ook weleens ervaren (ik wel in elk geval). Zonde natuurlijk. 
 

Van crisis naar groei: gebruik deze vragen

Hoe vergroot je de kans dat je in actie komt? Maak een plan. Kijk naar je antwoorden bij de vragen onder ‘reflectie’ en bedenk concrete stappen of acties die passen bij je inzichten.
 • Wat ga ik precies meer, minder of anders doen? 
 • Wanneer? Op welke manier?
 • Welke knopen hak ik bij dezen door? Welke keuzes maak ik?
 • Wie of wat heb ik verder nodig om door te zetten met deze acties? Hoe kan ik dat regelen?
 • Hoe ga ik mezelf accountable houden op deze stappen?
Tot slot: laat je inspireren door deze mooie quote van schrijver Amit Ray: 
 
“In every crisis, doubt or confusion, take the higher path – the path of compassion, courage, understanding and love.”
 
Misschien brengt de crisis je dan namelijk wel verder dan je denkt.

Meer verdieping?

Coaching is een prachtige manier om te groeien na een persoonlijke crisis of als je het gevoel hebt dat je meer uit jezelf of je leven kunt halen.

Reflecteren, verdiepen, groeien, helpende actiestappen formuleren en volhouden: alle ingrediënten zijn erbij aanwezig! Plus: een coachingstraject helpt natuurlijk om (nog meer) te denken en doen op een bewuste, positieve manier die de kans op een toekomstige crisis verkleint. Twee vliegen in één klap, in mijn ogen.

Interesse om deze waarde van coaching te benutten? Maak kennis in een vrijblijvend en gratis introgesprek om te ontdekken of dit iets voor je is!

Voer voor je mindset?

Wil jij elke week een goed idee en een portie inspiratie voor jouw persoonlijke groei? Meld je dan aan voor de MindMemo.