Gewoonte veranderen? Zet grote stappen in je mindset voor succes

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter
Share on whatsapp
Leestijd
4 minuten

Lees deze blog als je …

… een gewoonte wilt veranderen en wel wat tips kunt gebruiken.
… je wilt ontwikkelen op een bepaald vlak (zoals zelfvertrouwen).
… ervan houdt dingen eens anders te bekijken.

Bekijk het eens zoals je altijd al doet (saai)

Dit advies hoor je vaak: als je een nieuwe gewoonte wilt ontwikkelen, moet je mini-stapjes nemen. Bouw goede gewoonten rústig op, en slechte rústig af. Waarom dat helpt? Je hebt voor een klein stapje minder motivatie nodig dan voor een grote stap. Bovendien verweef je zo de nieuwe gewoonte langzaam (lees: duurzaam) in je leefstijl, in plaats van tien dagen all-in en op dag elf full-out. Ook geeft een kleine overwinning je een fijn gevoel en zelfvertrouwen. Dat helpt om het volgende kleine stapje te gaan zetten.

Je hoort het mini-stapjes-pleidooi niet alleen als het gaat over typische goede-voornemens-gewoonten zoals gezonder eten of stoppen met roken. Ook bredere doelen zou je beetje bij beetje moeten aanpakken. Meer zelfvertrouwen? Stap voor stap aan de slag met je houding, gedrag en gedachten. Minder werkstress? Stap voor stap aan de slag met je agenda, grenzen aangeven en tools om te ontspannen. (Wil je trouwens meer weten over stress? Lees dan deze blog over stress en overtuigingen).

Dat advies snijdt best hout. Maar niet de hele plank.

Want het is prima om het rustig aan te doen, maar als je ook in je mindset alleen maar kleine stapjes zet? Dan sjok je in een onnodig laag tempo over het blubberpad der verandering. 

Bekijk het eens anders!

Kleine stapjes in je gedrag: dat betekent niet dat je geen grootse actie kunt ondernemen op je doel. En nee, daarbij gaat het niet om sportschoenen aan je voeten of de porties op je bord. Het gaat om actie in je hoofd: grote stappen in je mindset. Hoe? Door te sleutelen aan hoe je kijkt naar jezelf en naar de wereld. Door je te laten inspireren om je motivatie en energie te vergroten. Door kennis op te doen over het onderwerp, zodat je nog meer begrijpt over het ‘waarom’ achter je doel en het ‘hoe’ van het bereiken ervan. Lees, luister, kijk en leer en duik helemaal in het thema: van theorieën tot ervaringsverhalen, van workshops tot podcasts.

Kortom, grootse actie op verschillende gebieden door jezelf volop te voeden met informatie, inspiratie en motivatie.

Dompel je onder in je mindset

DOMPEL JE ONDER
Veel actie op verschillende gebieden in je mindset

Leer en zoek de energie op

Dus: heb je een doel dat je wilt bereiken? Een gewoonte die je wilt veranderen? Dompel je onder in het thema. Plak briefjes op de spiegel. Maak schema’s. Luister podcasts. Ga naar een lezing. Lees boeken. Kijk documentaires. Zet reminders op je telefoon. Praat met anderen. Schrijf erover. Doe een cursus. Lees blogs. 

Kleine stapjes? Best. Maar je mindset? Onderdompelen die handel!

KLEINE STAPJES IN JE GEWOONTE, GROTE STAPPEN IN JE MINDSET

Wil je ontdekken hoe jij betere gewoonten kunt ontwikkelen om je doelen te behalen? Nieuwe inspiratie voor positieve veranderingen? Vraag dan een gratis coachsessie aan, waarin je direct nieuwe ideeën en inzichten krijgt voor een gezond hoofd en een goed leven om het beste uit jezelf te halen.

Wekelijks nieuwe inzichten?

Meld je aan voor de gratis MindMemo en krijg elke week een portie voer in je mailbox voor een betere mindset.

Door je e-mailadres in te vullen schrijf je je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en ga je akkoord met onze privacyvoorwaarden. We delen je gegevens niet met derden. Uitschrijven kan altijd. Spam-vrij.